The Malaysia Post

Broker Kuasa Thai Menyeru Perdamaian Di Kalangan Tentera Berperang Ketika Pilihan Raya Hampir

Prawit Wongsuwan Berdoa di Kuil

Seorang jeneral Thailand yang berpengaruh yang terlibat dalam rampasan kuasa terhadap dua kerajaan yang dipilih telah menggesa agar perebutan kuasa getir negara itu dihentikan, beberapa bulan lagi menjelang pilihan raya di mana beliau dijangka menyandang jawatan perdana menteri.

Dalam surat terbuka yang dikeluarkan semalam, Prawit Wongsuwan, bekas ketua tentera dan pembuat perjanjian politik veteran dalam penubuhan diraja Thailand, berkata demokrasi harus dibenarkan untuk mengambil jalannya dan kerajaan autoritarian yang dipasang oleh elit akan sentiasa kalah kepada kuasa liberal yang dipilih.

“Satu kebenaran yang tidak dapat dinafikan adalah dalam pilihan raya di mana mereka yang merampas kuasa membentuk parti politik untuk bersaing, dan walaupun dengan semua kelebihan, pihak autoritarian akan sentiasa kehilangan kuasa kepada demokrasi liberal, setiap kali,” kata bekas ketua tentera Prawit dalam surat yang disiarkan pada laman Facebook beliau.

“Pengetahuan dan kemampuan golongan elit tidak dapat menjana kepercayaan yang sama daripada orang ramai dengan ahli politik yang lebih dekat dengan rakyat dan disayangi serta dihormati,” tambahnya.

Tidak jelas apa yang mendorong surat daripada Prawit yang berusia 77 tahun, sekutu konservatif wang lama yang dituduh bersubahat dengan hakim dan jeneral untuk menyingkirkan kerajaan berturut-turut yang dipimpin atau dikawal oleh keluarga bilionair Shinawatra sejak 2005.

Baca Lagi | Kes Terkini Remaja Mencemaskan Diri Sendiri ‘Membimbangkan’, kata Presiden Singapura

Baca Lagi | Messi menewaskan Mbappe untuk Hadiah Terbaik Fifa, Putellas Dakwa Anugerah Wanita

Pasukan Prawit tidak segera menjawab permintaan Reuters untuk mengulas mengenai tujuan suratnya.

Dalam surat itu, Prawit, yang merupakan timbalan perdana menteri, berkata golongan elit Thailand yang berpengaruh mempunyai ketidakpercayaan terhadap ahli politik dan keraguan tentang demokrasi atau keupayaan orang ramai untuk memilih kerajaan.

Elit tersebut Merasa Perlu Campur Tangan, katanya

Menjelang pilihan raya yang dijangka pada Mei, Prawit telah dicalonkan untuk menjadi calon perdana menteri bagi parti pemerintah pro-tentera Palang Pracharat, yang ditubuhkan selepas rampasan kuasa 2014.

Dia mengekori dalam tinjauan pendapat, bagaimanapun, yang diketuai oleh Paetongtarn Shinawatra, 36, anak perempuan dan keponakan, masing-masing, Thaksin Shinawatra dan Yingluck Shinawatra, kedua-duanya dibuang negeri bekas perdana menteri yang dipilih dalam tanah runtuh dan digulingkan oleh tentera.

Prawit berkata masalah Thailand adalah kerana kuasa autoritarian dan demokrasinya “tidak dapat mencari titik persamaan kerana setiap pihak mahu menang secara terang-terangan dengan mengorbankan pihak yang lain”.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Messi menewaskan Mbappe untuk Hadiah Terbaik Fifa, Putellas Dakwa Anugerah Wanita

Read Next

Ryan Bakery Menang Dalam Content Creator Gempak Most Wanted 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.