The Malaysia Post

Kes Terkini Remaja Mencemaskan Diri Sendiri ‘Membimbangkan’, kata Presiden Singapura

Platform Permainan Dalam Talian Roblox

Kes-kes baru-baru ini golongan muda yang telah mengambil jalan radikalisasi membimbangkan, kata Presiden Halimah Yacob sambil memberikan cadangan bagaimana untuk menangani trend itu dan juga menangani kebimbangan dalam masyarakat Islam.

Halimah berucap pada sambutan ulang tahun ke-10 kumpulan antara agama Roses of Peace semalam sebagai penaung kumpulan itu.

Beliau juga melancarkan Program Juara Harmoni, kerjasama antara kumpulan dan Yayasan Temasek untuk menggalakkan dan memupuk lebih ramai belia untuk menjadi penyokong keharmonian antara kaum dan antara agama.

Komennya dibuat selepas beberapa hebahan oleh Jabatan Keselamatan Dalam Negeri (ISD) dalam beberapa minggu kebelakangan ini berhubung penahanan remaja yang meradikkan diri.

Pada 21 Feb, ISD berkata ia telah menahan seorang pelajar berusia 15 tahun selepas ia menilai bahawa remaja itu menimbulkan ancaman keselamatan yang pastinya memerlukan penahanan pencegahan.

Pada hari yang sama, ISD juga berkata ia juga telah menangkap seorang lagi remaja yang meradikkan diri sendiri, 16, mengambil propaganda daripada kumpulan pengganas Negara Islam Iraq dan Syria (Isis) dan terlibat dalam perbincangan berkaitan Isis di pelbagai platform dalam talian.

Terdahulu pada Februari, ISD berkata ia telah menahan seorang remaja berusia 18 tahun yang diradikalkan sendiri yang bukan sahaja menyokong Isis, tetapi merancang untuk menubuhkan sebuah khalifah Islam di Pulau Coney.

Menyifatkan contoh ekstremisme tempatan sebegitu membimbangkan, Halimah berkata Singapura memerlukan usaha berterusan untuk menentang naratif palsu dan untuk “menjelaskan mengapa Isis tidak mewakili Islam atau Muslim”.

Beliau menyatakan bahawa golongan belia bersifat ingin tahu dan mudah terpengaruh, dan mudah terperangkap dengan persepsi mereka tentang ketidakadilan atau ketidakadilan di bahagian lain dunia.

“Perasaan ini mudah dieksploitasi oleh kumpulan yang ingin merekrut pengikut baharu untuk menyokong tujuan sesat mereka,” katanya.

Belia yang mengambil berat tentang peristiwa dunia kritikal harus diberi ruang selamat untuk berbincang, bertanya dan mengetahui lebih lanjut daripada pakar yang berpengalaman dan berpengetahuan dalam bidang itu, kata Halimah.

Dengan cara itu, mereka boleh diberikan fakta dan maklumat yang tepat untuk “menentang naratif media sosial yang palsu dan mengelirukan yang mengelirukan, mengelirukan dan mengelirukan mereka”.

Roses of Peace dan agensi berkaitan yang bekerjasama dengannya boleh membantu memenuhi keperluan ini, katanya, kerana ia dikendalikan oleh golongan muda dari semua agama yang “berkongsi visi yang sama untuk mewujudkan masyarakat yang lebih baik dan aman”.

Baca Lagi | Kerajaan Pertimbangkan Yuran Permulaan RM800 untuk Membantu Belia Sertai TVET

Baca Lagi | Bersama Anwar di Pekan, Parti-parti Sabah Mengulangi Gesaan Undang-undang Lompat Parti Negeri

Radikalisasi juga telah menimbulkan beberapa kebimbangan

Kes radikalisasi baru-baru ini juga menimbulkan beberapa kebimbangan dalam masyarakat Islam yang bimbang ini akan menjejaskan hubungan mereka dengan bukan Islam dan prospek pekerjaan mereka secara negatif, menurut Halimah.

“Saya secara peribadi mempunyai keyakinan besar bahawa rakyat Singapura tahu bahawa orang Islam di sini adalah orang yang berfikiran, rasional, cintakan keamanan yang menyumbang kuat kepada ekonomi dan masyarakat kita,” katanya.

Beliau menegaskan bahawa beberapa insiden ini tidak mendefinisikan masyarakat Melayu.

“Tanya seorang Muslim Singapura bahawa anda bertemu di luar negara tentang kewarganegaraannya, dan dia akan menjawab dengan bangga bahawa dia adalah warga Singapura,” katanya.

“Keterbukaan dan ruang yang telah disediakan oleh Singapura kepada umat Islam untuk mengamalkan kepercayaan mereka dan untuk hidup sebagai orang Islam yang baik wujud bersama dan tinggal dengan baik dalam identiti Singapura mereka.”

Dan sementara Singapura telah melangkah jauh sejak rusuhan kaum pada 1960-an, Halimah berkata bahawa keamanan dan keharmonian yang dinikmati negara sekarang tidak boleh dipandang remeh.

Beliau menggesa komuniti etnik dan agama untuk terus menentang “cara berfikir yang tidak jelas”, untuk melibatkan diri antara satu sama lain dan belajar selesa dengan perbezaan.

Kata Halimah: “Ini adalah asas keharmonian hidup bersama. Daripada mengenepikan perbezaan kita, kita menangani mereka, kita belajar untuk hidup bersama mereka, dan kita meraikan mereka.”

Read Previous

Bersama Anwar di Pekan, Parti-parti Sabah Mengulangi Gesaan Undang-undang Lompat Parti Negeri

Read Next

Messi menewaskan Mbappe untuk Hadiah Terbaik Fifa, Putellas Dakwa Anugerah Wanita

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.