The Malaysia Post

Kerajaan Pertimbangkan Yuran Permulaan RM800 untuk Membantu Belia Sertai TVET

Yuran Boleh Menjadi Salah Satu Kekangan Penyertaan Belia

Kerajaan sedang mempertimbangkan bayaran permulaan RM800 untuk Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) bagi membolehkan lebih ramai belia khususnya Orang Asli menyertai program itu.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof berkata pembayaran yuran boleh menjadi salah satu kekangan penyertaan belia dalam program itu.

“Sekiranya kita boleh pertimbangkan ini untuk membantu mereka, mungkin lebih ramai belia khususnya Orang Asli akan menyertai latihan vokasional,” katanya pada Waktu Soal Menteri di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan Young Syefura Othman (PH-Bentong) mengenai inisiatif kerajaan untuk meningkatkan penyertaan belia dalam TVET, khususnya dari kawasan luar bandar dan Orang Asli.

Sementara itu, Fadillah berkata TVET adalah pembelajaran sepanjang hayat di mana pelajar boleh menyertai bukan sahaja dalam kursus jangka panjang, tetapi juga dalam program jangka pendek yang merangkumi latihan asas dalam sesuatu bidang.

Beliau menjawab soalan tambahan Mohd Misbahul Munir Masduki (PN-Parit Buntar) sama ada kerajaan bercadang menambah atau menganjurkan program TVET jangka pendek untuk golongan belia.

Baca Lagi | Berapa Banyak Wang Yang Anda Boleh Buat daripada Vlogging?

Baca Lagi | Cat Toby Meninggal Dunia, Syed Saddiq mengucapkan terima kasih kepada Feline atas Sokongannya

Data Terkini daripada UNESCO

Merujuk kepada data terkini Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unesco) bahawa hanya lima peratus belia Malaysia menyertai TVET, Fadillah berkata kenyataan ini merujuk kepada belia berusia 15 hingga 24 tahun.

“Ia mengambil kira populasi belia negara dalam kumpulan umur sama iaitu enam juta orang, berdasarkan statistik Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

“Data yang diberikan Unesco adalah selaras dengan statistik enrolmen bagi tahun 2021 yang menunjukkan jumlah belia dalam kategori umur yang sama menyertai program TVET berjumlah 360,000 orang,” katanya.

Pada masa sama, Fadillah berkata seperti yang diumumkan dalam Bajet 2023, kerajaan menyasarkan 50 Memorandum Perjanjian (MoA) dengan industri dan syarikat berkaitan kerajaan tahun ini.

Sebagai permulaan, 10 MoA akan dimuktamadkan dengan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat swasta untuk pelaksanaan program TVET berimpak tinggi, dengan perjanjian itu berfungsi sebagai platform menyeluruh bagi GLC dan syarikat swasta untuk bekerjasama dengan kerajaan.

Read Previous

Cat Toby Meninggal Dunia, Syed Saddiq mengucapkan terima kasih kepada Feline atas Sokongannya

Read Next

Bersama Anwar di Pekan, Parti-parti Sabah Mengulangi Gesaan Undang-undang Lompat Parti Negeri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.