The Malaysia Post

Bersama Anwar di Pekan, Parti-parti Sabah Mengulangi Gesaan Undang-undang Lompat Parti Negeri

Bersama Anwar di Pekan

Dua pihak hari ini menggesa undang-undang anti-lompat parti diguna pakai di Sabah pada hari lawatan rasmi pertama Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke negeri Malaysia timur itu.

Setiausaha Agung Parti Warisan Datuk Loretto Padua Jr adalah salah seorang daripada mereka, mengatakan bahawa undang-undang yang diluluskan adalah pindaan kepada Perlembagaan dan oleh itu mana-mana undang-undang negeri yang bercanggah dengan Perlembagaan adalah ultra vires.

“Seolah-olah kerajaan negeri sengaja melambatkan proses pelaksanaan undang-undang di mana Perlembagaan Persekutuan telah lama dipinda untuk membenarkan undang-undang anti-lompat parti,” katanya.

Padua berkata tindakan ADUN yang melompat selepas pindaan itu adalah bercanggah dengan perlembagaan walaupun Sabah masih belum membentangkan undang-undang.

“Ia kini perlu dilaksanakan secepat mungkin. Tingkah laku mereka bukan sahaja merugikan Sabah yang kini terkenal dengan ahli politiknya yang berubah-ubah, malah mencemarkan kredibiliti kerajaan perpaduan yang dilihat bersetuju dengan perlakuan itu,” katanya.

Padua juga menegaskan bahawa ketua menteri Datuk Seri Hajiji Noor mempunyai kuasa untuk memanggil sidang khas pada bila-bila masa untuk membentangkan undang-undang di negeri ini.

Baca Lagi | Cat Toby Meninggal Dunia, Syed Saddiq mengucapkan terima kasih kepada Feline atas Sokongannya

Baca Lagi | Kerajaan Pertimbangkan Yuran Permulaan RM800 untuk Membantu Belia Sertai TVET

Kerajaan Berharap Lulus Undang-undang

Hajiji pada mulanya berkata bahawa kerajaan berharap untuk meluluskan undang-undang di DUN pada November tahun lalu tetapi ia ditangguhkan.

Ketua Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda) Sabah Amos Thien turut mengeluarkan kenyataan hari ini menggesa undang-undang disegerakan bagi mengelakkan imej Sabah terus tercemar dengan perbuatan itu.

“Lompat parti kini sudah menjadi budaya dalam kalangan wakil rakyat dan pemimpin di Sabah, dan ini telah membawa kesan dan imej negatif kepada negeri dan rakyat Sabah.

“Rakyat menjadi muak dan kecewa dengan tindakan yang diambil oleh wakil rakyat lompat parti,” kata Thien, sambil menggesa generasi muda supaya tidak membenarkan budaya politik sebegitu.

Thien juga berkata negeri perlu menyediakan peruntukan sama rata kepada kawasan pilihan raya yang diterajui pembangkang untuk menghentikan perpindahan politik dan ketidakstabilan serta perebutan kuasa.

Read Previous

Kerajaan Pertimbangkan Yuran Permulaan RM800 untuk Membantu Belia Sertai TVET

Read Next

Kes Terkini Remaja Mencemaskan Diri Sendiri ‘Membimbangkan’, kata Presiden Singapura

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.