The Malaysia Post

Malaysia Di Bawah Pentadbiran Anwar Dilihat Mencapai Kemajuan dalam Perjanjian Damai Antara Pemberontak Bangkok dan Thai Selatan

Deal Brokered by Malaysia

Rundingan damai antara kerajaan Thailand dan kumpulan terbesar pemberontak Thai-Melayu Islam yang menggelarkan dirinya Barisan Revolusi Nasional nampaknya mencapai kemajuan dengan bantuan kerajaan Malaysia.

Perbincangan antara kedua-dua pihak, yang terhenti sejak dua tahun lalu sejak pandemik Covid-19, disambung semula awal bulan ini. Seorang pemerhati Thailand yang biasa dengan situasi itu menyatakan keyakinan bahawa perjanjian yang diuruskan oleh Malaysia boleh dicapai di bawah kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, lapor Straits Times hari ini.

Institut Kajian Keamanan Universiti Prince of Songkla Rungrawee Chalermsripinyorat menyatakan keyakinannya bahawa kedua-dua pihak semakin hampir untuk mencapai perjanjian damai yang boleh menstabilkan wilayah selatan Thai yang bersempadan dengan utara semenanjung Malaysia.

“Terdapat pandangan positif umum mengenai rundingan damai di selatan Thailand berikutan lawatan Anwar.

“Memandangkan pandangan antarabangsanya, diharapkan Kuala Lumpur mungkin lebih terbuka terhadap penglibatan pihak ketiga yang lain dalam proses itu, terutamanya pelakon antarabangsa,” kata Rungrawee kepada akhbar Singapura.

Baca Lagi | Juara bertahan Alcaraz Mencapai Separuh Akhir Terbuka Rio

Baca Lagi | Kadar Kesuburan Jumlah Singapura Mencecah Terendah Bersejarah 1.05 pada 2022

Pihak Ketiga Lain

Penglibatan pihak ketiga yang lain boleh meningkatkan peluang kejayaan, tambahnya.

Dia memberitahu Straits Times bahawa konflik bersenjata di tempat lain telah menunjukkan bahawa lebih daripada seorang fasilitator diperlukan untuk proses keamanan yang membuahkan hasil.

“Oleh itu, kestabilan politik di Malaysia boleh mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap proses damai di selatan Thailand,” katanya dipetik sebagai berkata.

Agensi berita nasional Bernama melaporkan rundingan damai pusingan keenam antara kerajaan Thailand dan pemberontak Thai telah diadakan selama dua hari di sini minggu lepas dengan Anwar melantik fasilitator Malaysia yang baharu.

Bekas ketua pasukan pertahanan Tan Sri Zulkifli Zainal Abidin menggantikan bekas ketua polis negara Tan Sri Rahim Noor sebagai fasilitator Malaysia.

Tan Sri Zulkifli Zainal Abidin

Bekas ketua pasukan pertahanan Tan Sri Zulkifli Zainal Abidin menggantikan bekas ketua polis negara Tan Sri Rahim Noor sebagai fasilitator Malaysia.

Rahim telah memainkan peranan penting dalam merundingkan perjanjian damai tiga hala melibatkan Malaysia, Thailand dan Parti Komunis Malaya yang menamatkan pemberontakan komunis selama beberapa dekad dengan menandatangani Perjanjian Hat Yai pada 1989.

Konflik bersenjata semasa di selatan Thailand kebanyakannya di sekitar Narathiwat, Yala, Pattani dan sebahagian Songkhla bermula pada Januari 1994 dengan tentera Melayu Islam berusaha untuk menubuhkan sebuah negara autonomi.

Read Previous

Kadar Kesuburan Jumlah Singapura Mencecah Terendah Bersejarah 1.05 pada 2022

Read Next

Kesesakan di Jabatan Kecemasan Hospital Lembah Klang bukan Isu Setiap Hari

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.