The Malaysia Post

Kadar Kesuburan Jumlah Singapura Mencecah Terendah Bersejarah 1.05 pada 2022

Kadar Kesuburan Keseluruhan Singapura Mencecah

Jumlah kadar kesuburan Singapura mencecah paras terendah dalam sejarah 1.05 pada 2022, turun daripada 1.12 tahun sebelumnya, kata Indranee Rajah di Parlimen hari ini.

Menteri di Pejabat Perdana Menteri berkata bahawa ini sebahagiannya disebabkan oleh Tahun Harimau dalam kalendar lunar Cina, yang umumnya dikaitkan dengan kelahiran rendah dalam kalangan orang Cina, tetapi terdapat juga trend jangka panjang yang dimainkan.

Hasrat untuk berkahwin dan mempunyai anak kekal kuat di Singapura, tetapi lebih ramai orang menangguhkan perkahwinan dan menangguhkan anak atau kurang anak, tambahnya.

Indranee, yang juga Menteri Kedua Kewangan dan Pembangunan Negara, bercakap hari ini semasa perbahasan bajet untuk Pejabat Perdana Menteri, yang merangkumi Bahagian Penduduk dan Bakat Negara (NPTD).

Beliau juga berkata NPTD masih menjangkakan jumlah penduduk Singapura jauh di bawah 6.9 juta menjelang 2030.

Bahagian itu kali terakhir memberikan maklumat terkini mengenai perkara ini di Parlimen pada 2018, apabila ia berkata perkara yang sama.

“Parameter perancangan sebanyak 6.9 juta kekal relevan untuk 2030-an,” kata Indranee. “Matlamat kami adalah, seperti biasa, untuk membina kehidupan yang lebih baik untuk generasi semasa dan akan datang rakyat Singapura.”

Melihat melangkaui 2030, adalah penting bagi Singapura untuk terus merancang lebih awal, untuk mengekalkan fleksibiliti untuk menyesuaikan rancangannya, bertindak balas kepada arah aliran baharu dan melindungi pilihan untuk masa depan, tambahnya.

“Ini akan membantu kami menyediakan persekitaran hidup yang berkualiti dan rumah untuk semua rakyat Singapura.”

Angka 6.9 juta itu mula-mula diperkenalkan dalam Kertas Putih Penduduk 2013 dan menjadi perbincangan semasa Pilihan Raya Umum 2020, apabila Timbalan Perdana Menteri Heng Swee Keat menafikan dakwaan ketua Parti Demokratik Singapura Chee Soon Juan bahawa Kerajaan menyasarkan Singapura untuk mempunyai populasi 10 juta.

Mengapa ia Penting

Jumlah kadar kesuburan Singapura, iaitu purata jumlah kelahiran hidup setiap wanita semasa usia reproduktifnya, telah menurun sejak 1980, data dari Jabatan Perangkaan Singapura menunjukkan.

Penurunan ini bukan unik di Singapura. Korea Selatan, yang kini mempunyai jumlah kadar kesuburan terendah di dunia, berkata bahawa kadarnya turun ke paras terendah baru 0.78 tahun lepas.

Penduduk China juga menyusut buat kali pertama dalam lebih enam dekad dan jumlah kelahiran tahunannya hampir separuh berbanding enam tahun lalu, kata Indranee.

Jumlah kadar kesuburan Singapura yang lebih rendah juga ditambah dengan penduduknya yang semakin tua, kerana jangka hayat penduduk terus meningkat. Ini akan menjejaskan Singapura dengan cara berikut, katanya:

• Meningkatkan cabaran untuk mengekalkan pertumbuhan ekonomi apabila pertumbuhan tenaga kerja pemastautin semakin perlahan

• Keperluan penjagaan yang diperhebat apabila saiz keluarga mengecil

• Kelas “sandwic” yang semakin berkembang menghadapi tekanan ganda untuk membesarkan anak-anak kecil dan menjaga ibu bapa mereka yang lebih tua

Baca Lagi | Adakah Aktiviti Fizikal Lebih Berkesan daripada Ubat untuk Melawan Kemurungan?

Baca Lagi | Juara bertahan Alcaraz Mencapai Separuh Akhir Terbuka Rio

Mengekalkan Masyarakat yang Berpadu

Dalam ucapannya, Indranee juga bercakap mengenai imigresen, mengatakan bahawa pendatang terus memainkan peranan penting dalam menyederhanakan kesan penuaan dan kadar kelahiran rendah dalam populasi Singapura.

Singapura memberikan 23,100 kewarganegaraan baharu tahun lalu, di mana 1,300 daripadanya adalah kepada kanak-kanak yang dilahirkan di luar negara kepada ibu bapa warga Singapura, dan 34,500 penduduk tetap baharu.

Kebanyakan warganegara baharu dan pemastautin tetap berumur 40 tahun ke bawah.

Angka-angka ini lebih tinggi sedikit berbanding tahun-tahun sebelum Covid kerana sekatan perjalanan semasa pandemik melambatkan proses secara peribadi untuk memberikan kerakyatan dan pemastautin tetap, kata Indranee.

Walaupun kebanyakan rakyat Singapura memahami mengapa negara itu memerlukan pendatang, terdapat kebimbangan mengenai persaingan untuk pekerjaan dan sumber lain, bagaimana tekstur dan watak masyarakat Singapura boleh berubah dan sama ada infrastruktur itu boleh bersaing, katanya.

Singapura mempertimbangkan dengan teliti siapa yang dibenarkan masuk sebagai pendatang, katanya.

“Apabila memberikan pemastautin tetap atau kewarganegaraan, kami melihat satu set faktor yang komprehensif, termasuk hubungan keluarga individu dengan warga Singapura, sumbangan ekonomi, kelayakan, profil keluarga, umur dan tempoh mereka telah tinggal di Singapura.”

Semua warga dewasa baharu datang daripada kumpulan pemastautin tetap sedia ada, yang bermakna mereka telah berada di Singapura untuk sekian lama, tambahnya.

Penduduk tetap generasi kedua berkhidmat dalam Perkhidmatan Negara dan dalam proses itu, menjalin ikatan dengan rakyat lain dan menyumbang kepada pertahanan negara, katanya.

“Kita mesti mengalu-alukan pendatang baharu dan membantu mereka berintegrasi ke dalam masyarakat kita. Pada masa yang sama, pendatang baru harus menghormati nilai dan norma kita dan berusaha untuk menyesuaikan diri dengan cara hidup kita.”

Menyokong Keluarga

Indranee juga menangani kebimbangan dan cadangan yang dibangkitkan oleh Ahli Parlimen tentang cara untuk menyokong keluarga dengan lebih baik.

Beberapa, sebagai contoh, telah meminta lebih banyak perkara yang perlu dilakukan untuk menggalakkan syarikat menggunakan aturan kerja yang fleksibel untuk memudahkan penjaga dan ibu bapa menyesuaikan tugas dan tugas pengasuhan.

Indranee berkata bahawa terdapat rancangan untuk melancarkan satu set garis panduan terkini mengenai pengaturan kerja fleksibel pada 2024, yang akan menggalakkan majikan untuk mempertimbangkan secara adil dan betul permintaan untuk kerja fleksibel.

Sebagai tindak balas kepada kebimbangan mengenai peningkatan kos membesarkan anak, beliau berkata bahawa hadiah tunai Bonus Bayi dan Akaun Perkembangan Kanak-kanak yang dipertingkatkan bajet akan membantu membiayai perbelanjaan.

Read Previous

Juara bertahan Alcaraz Mencapai Separuh Akhir Terbuka Rio

Read Next

Malaysia Di Bawah Pentadbiran Anwar Dilihat Mencapai Kemajuan dalam Perjanjian Damai Antara Pemberontak Bangkok dan Thai Selatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.