The Malaysia Post

Juara bertahan Alcaraz Mencapai Separuh Akhir Terbuka Rio

Pemain Sepanyol Carlos Alcaraz Memulangkan Bola

Pemain nombor dua dunia, Carlos Alcaraz, mengembalikan rehat dalam kedua-dua set dan mendominasi pemecah seri untuk menewaskan Dusan Lajovic 6-4, 7-6 (7/0) semalam dalam suku akhir Terbuka ATP Rio.

Pemain Sepanyol berusia 19 tahun itu mencatat kemenangan ketiganya dalam tiga perlawanan menentang Lajovic yang berusia 32 tahun, termasuk kemenangan suku akhir ke atas pemain Serbia yang menduduki ranking ke-80 itu pada suku akhir di Terbuka Argentina minggu lalu.

Alcaraz terus memenangi gelaran itu untuk mengukuhkan kepulangannya daripada pemberhentian selama empat bulan akibat kecederaan yang menyaksikannya terlepas Terbuka Australia.

Pada hari Jumaat dia akan menentang sama ada pemain Kelayakan Chile Nicolas Jarry atau pilihan keenam Sebastian Baez dari Argentina untuk tempat ke final Rio, di mana dia akan berusaha untuk mempertahankan gelaran yang menjadikannya pemenang termuda dalam kejohanan ATP 500 tahun lepas .

Pemain pilihan kedua dari Britain, Cameron Norrie menempah tempat ke separuh akhir dengan kemenangan 4-6, 6-1, 6-4 ke atas pemain Bolivia, Hugo Dellian.

Norrie, yang cuba mara ke final ketiga tahun ini, akan menentang Bernabe Zapata Miralles dari Sepanyol, yang menewaskan rakan senegaranya Albert Ramos Vinolas 6-4, 2-6, 6-4.

Baca Lagi | Prosedur Pengisi dan Angkat Bibir semakin Meningkat untuk Pesakit Berorientasikan Selfie

Baca Lagi | Adakah Aktiviti Fizikal Lebih Berkesan daripada Ubat untuk Melawan Kemurungan?

PerfectRecord pada tahun 2023

Alcaraz meningkatkan rekod sempurnanya pada 2023 kepada 7-0, tetapi dia perlu memikirkan beberapa perkara sepanjang perjalanan.

“Ia adalah perlawanan yang sangat rumit,” kata Alcaraz. “Dusan mempunyai pukulan depan yang hebat, pukulan kilas yang hebat, servis yang hebat, pukulan yang sangat baik, dan hari ini dia telah menunjukkannya, dia telah memberikan bacaan.

“Tetapi saya tegas. Akhirnya, saya sangat gembira dapat menyelesaikan masalah itu.”

Alcaraz ketinggalan 2-4 dalam kedua-dua set, terkial-kial daripada empat perlawanan terakhir pada set pertama sebelum mendapati dirinya dalam pertarungan lain pada set kedua.

Dia memenangi 32 kemenangan berbanding 13 Lajovic dan memenangi 16 daripada 17 mata di jaringan.

Tetapi 25 kesilapan tanpa paksaan menyumbang kepada kesukaran yang menyaksikan dia mengalami rehat awal dalam kedua-dua set.

Pada minit kedua, dia patah balik dengan pukulan kilas yang menyengat untuk menyamakan set pada 4-4.

Dia mendahului 40-0 pada perlawanan ke-11 hanya untuk menyerahkan servisnya dan menyelamatkan mata set dalam perjalanan untuk rehat pada perlawanan seterusnya yang memaksa pemecah seri.

“Saat-saat itulah pemain yang sangat bagus berbeza daripada pemain lain, dan saya cuba bermain di peringkat tertinggi saya,” kata Alcaraz.

Alcaraz, yang memenangi lima gelaran tahun lalu termasuk Terbuka AS dan menjadikannya pemain nombor satu dunia termuda, mendominasi sepanjang penentuan, meletakkannya pada mata perlawanan pertamanya dengan pukulan depan pemenang.

Read Previous

Adakah Aktiviti Fizikal Lebih Berkesan daripada Ubat untuk Melawan Kemurungan?

Read Next

Kadar Kesuburan Jumlah Singapura Mencecah Terendah Bersejarah 1.05 pada 2022

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.