The Malaysia Post

Prosedur Pengisi dan Angkat Bibir semakin Meningkat untuk Pesakit Berorientasikan Selfie

Tiga perempat daripada Pakar Bedah Plastik AS

Kami mempunyai ‘Zoom Boom,’ kini tiba masanya untuk ‘Selfie Boom.’ Bersemangat untuk kelihatan lebih baik dalam swafoto mereka, lelaki dan wanita beralih secara beramai-ramai kepada lif atas bibir, blepharoplasty dan suntikan pengisi.

Ini adalah prosedur estetik yang menjadi trend pada masa ini, manakala sesetengah pesakit daripada generasi muda juga menjalankan prosedur yang direka untuk menerima piawaian kecantikan tertentu yang dikaitkan dengan tahun 1990-an.

Setiap tahun American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery (AAFPRS*) menutup tirai tentang trend terkini dalam perubatan kosmetik dan pembedahan.

Dengan lebih daripada 2,200 ahli di seluruh dunia — plastik muka dan pakar bedah rekonstruktif — akademi mengambil nadi mengenai perkara yang mungkin mendorong pesakit untuk mendapatkan prosedur tertentu.

Selepas menerima suntikan untuk dapat menampilkan lebih banyak muka tanpa kedut semasa persidangan video, pesakit semua jantina kini berminat untuk menyentuh wajah mereka dengan matlamat untuk mengambil swafoto yang cantik.

Beberapa Prosedur Pembedahan untuk Gen Z

Sama seperti 2021, bilangan rawatan kosmetik dan prosedur pembedahan plastik muka yang dijalankan meningkat pada 2022 merentas semua kategori umur.

Menurut laporan itu, 58 peratus ahli AAFPRS melaporkan peningkatan dalam tempahan dan rawatan sepanjang tahun lalu, dengan lebih tiga perempat melaporkan peningkatan lebih daripada 10 peratus dalam permintaan untuk jenis prosedur ini.

Wanita nampaknya sangat berminat dengan pembedahan plastik muka. Pengamal yang ditinjau melaporkan bahawa untuk 16 daripada 18 prosedur yang ditinjau, kecuali pemindahan rambut dan otoplasti (pembedahan untuk mengurangkan penonjolan telinga), kebanyakan pesakit mereka adalah wanita.

Penemuan lain ialah pesakit kini semakin beralih kepada prosedur bukan invasif, dalam 82 peratus kes, dan lebih khusus kepada suntikan neurotoksin, seperti Botox, pengisi kulit, dan produk topikal, seperti pengelupasan kimia. Mencegah atau melawan tanda-tanda penuaan adalah keutamaan bagi pesakit semua jantina.

Baca Lagi | Pemain Pelancongan Kecewa selepas Diketepikan dalam Bajet 2023

Baca Lagi | Rancangan Kajian Melancarkan Media Sosial Memberi Orang Muda Peningkatan Semangat

Apabila bercakap mengenai prosedur pembedahan, facelift, blepharoplasties (yang membuang kulit berlebihan di atas kelopak mata untuk mengelakkan rupa bertudung) dan rhinoplasties adalah yang paling popular. Rhinoplasty kekal sebagai prosedur pembedahan yang paling diminta untuk pesakit di bawah umur 34 tahun.

Walaupun istilah ‘Snapchat dysmorphia’ sering digunakan untuk menerangkan ledakan dalam rawatan tertentu dalam kalangan generasi muda, ia tidak disandarkan oleh data.

“Pengaruh Gen Z dalam pasaran estetik belum lagi menjana lonjakan dalam nombor prosedur pembedahan plastik muka (dan itu mungkin perkara yang baik),” kata pengarang laporan itu.

Namun, hampir tiga perempat daripada pakar bedah plastik yang ditinjau memetik peningkatan bilangan pesakit di bawah umur 30 tahun untuk prosedur pembedahan kosmetik dan suntikan. Walau bagaimanapun, ini pada asasnya adalah prosedur pencegahan untuk mengelakkan keperluan untuk prosedur yang lebih meluas pada masa hadapan.

Ia adalah untuk kumpulan umur 35 — 55 bahawa “aktiviti prosedur pembedahan melihat peningkatan yang ketara,” menurut tinjauan tahun ini.

Adakah Standard Kecantikan Baharu adalah Selfie?

Sementara itu ‘Zoom Boom’ nampaknya masih relevan di negara lain di seluruh dunia. “Pada 2022, ahli kami terus melihat kesan ‘Zoom Boom,’ dengan 79 peratus responden menamakan ‘Zoom Effect’ sebagai faktor penyumbang utama keinginan pesakit untuk mendapatkan rawatan,” kata Theda Kontis, MD, presiden AAFPRS.

Tetapi secara umum, peningkatan dalam prosedur juga disebabkan oleh faktor yang tidak dijangka. Dr Kontis menunjukkan wang yang disimpan semasa wabak, yang kini digunakan untuk membayar prosedur kosmetik.

Selain ‘Zoom Boom,’ budaya swafoto juga dipercayai menjadi punca peningkatan rawatan dan prosedur tertentu, kerana pesakit mencari cara untuk memperbaiki swafoto mereka, dan menjadikannya lebih ‘sempurna’. Lebih tiga perempat pakar bedah plastik muka mengatakan bahawa kelihatan lebih baik dalam swafoto jelas merupakan trend yang semakin meningkat.

Penemuan yang telah memberi manfaat kepada peningkatan bibir atas, dilakukan oleh sekurang-kurangnya 73 peratus ahli AAFPRS, meningkat 3 peratus daripada 2021. Tetapi juga untuk blepharoplasty, direka untuk membetulkan kelopak mata yang terkulai, yang merupakan prosedur kedua paling banyak diminta pada 2022, hanya di belakang rhinoplasty.

Kebangkitan fesyen dan kecantikan pada tahun 1990-an dan 2000-an juga memberi kesan kepada pemilihan prosedur estetik tertentu.

Kegilaan terhadap ciri-ciri halus dan terpahat, tulang pipi yang menonjol, dan wajah bersudut telah meningkatkan permintaan untuk ‘penyingkiran lemak bukal,’ yang terdiri daripada membuang atau mengurangkan pad lemak Bichat, yang terletak di tengah-tengah pipi. Tidak kurang daripada 15 peratus daripada pakar bedah yang dikaji melaporkan peningkatan dalam prosedur ini yang pasti.

Ia adalah satu trend yang berbeza dengan apa yang dilakukan oleh ramai pakar bedah kerana mereka telah lama menyuntik lemak di kawasan ini untuk membolehkan wanita pertengahan umur mempunyai pipi yang lebih berisi.

“Pembedahan lemak bukal tidak boleh diterbalikkan – jadi walaupun anda mungkin menyukai penampilan dalam 20-an dan 30-an anda, kerana

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Rancangan Kajian Melancarkan Media Sosial Memberi Orang Muda Peningkatan Semangat

Read Next

Adakah Aktiviti Fizikal Lebih Berkesan daripada Ubat untuk Melawan Kemurungan?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.