The Malaysia Post

Rancangan Kajian Melancarkan Media Sosial Memberi Orang Muda Peningkatan Semangat

Kesan Positif Terhadap Keyakinan Diri

Pengeditan, penapis dan pengaruh yang diubah suai memudaratkan keyakinan diri, terutamanya bagi pengguna yang lebih muda.

Walaupun ia adalah sesuatu yang disyaki ramai pemerhati untuk seketika, kesan berbahaya ini kini telah disahkan oleh kajian baru, dengan penyelidik menyimpulkan bahawa untuk mempunyai imej badan yang lebih positif, pengguna muda harus berhenti media sosial atau sekurang-kurangnya mengurangkan masa mereka. dibelanjakan untuk itu.

Ia adalah fenomena yang mustahil untuk dilepaskan, sama ada di Instagram, Facebook atau TikTok — banyak siaran yang memuji tubuh dan wajah yang cergas dan kencang, bebas daripada ketidaksempurnaan, dan itu juga sebelum mengambil kira banyak pengaruh yang menggunakan penapis untuk kelihatan terbaik.

Ia merupakan satu trend yang telah menyumbang kepada ledakan dalam prosedur pembedahan perubatan dan kosmetik tertentu, yang menunjukkan bagaimana masa yang diluangkan di media sosial mempunyai kesan yang besar pada imej diri, dan lebih amnya pada keyakinan dan kesejahteraan.

Satu kajian yang dijalankan oleh penyelidik di Hospital Kanak-kanak Institut Penyelidikan Ontario Timur di Kanada, dengan kerjasama Persatuan Psikologi Amerika, mendedahkan bahawa mengurangkan penggunaan media sosial dengan ketara boleh meningkatkan persepsi remaja dan dewasa muda terhadap tubuh mereka sendiri.

Diterbitkan dalam jurnal Psychology of Popular Media, kajian itu melihat persepsi diri berpuluh-puluh remaja dan dewasa muda dengan akses terhad kepada media sosial.

Kerja yang dijalankan dalam dua fasa, fasa perintis dan kemudian kajian yang lebih besar, menyimpulkan bahawa mengurangkan penggunaan media sosial mereka sebanyak 50 peratus dengan ketara meningkatkan perasaan mereka tentang berat badan dan penampilan keseluruhan mereka dalam beberapa minggu sahaja.

“Intervensi ringkas empat minggu kami menggunakan penjejak masa skrin menunjukkan bahawa mengurangkan penggunaan media sosial menghasilkan peningkatan ketara dalam penampilan dan penghargaan berat badan dalam remaja yang tertekan dengan penggunaan media sosial yang berat,” kata Dr Gary Goldfield, pengarang utama kajian itu.

Baca Lagi | Dr Mahathir, 13 Bekas Ahli Pejuang Sertai Putra

Baca Lagi | Pemain Pelancongan Kecewa selepas Diketepikan dalam Bajet 2023

Tidak Lebih 60 Minit Sehari

Para penyelidik menjalankan kajian rintis awal dengan 38 pelajar, sebahagian daripada mereka diminta mengurangkan rangkaian sosial mereka kepada tidak lebih daripada satu jam sehari. Walaupun penyelidikan berskala kecil menunjukkan peningkatan dalam cara peserta melihat penampilan keseluruhan mereka, kajian yang lebih mendalam dengan sampel yang lebih besar diperlukan untuk mengesahkan keputusan.

Para saintis di institut penyelidikan Hospital Kanak-kanak di Ontario Timur mengulangi eksperimen dengan 220 pelajar sarjana muda berumur 17 hingga 25, yang majoritinya adalah wanita, yang dianggap sebagai pengguna biasa rangkaian sosial – sekurang-kurangnya dua jam sehari – dan mempunyai gejala kemurungan atau kebimbangan.

Untuk tujuan kerja ini, penyelidik mula-mula meminta semua peserta menggunakan rangkaian sosial tanpa sekatan, kemudian mengehadkan penggunaan ini kepada maksimum 60 minit sehari untuk separuh daripada peserta.

Dalam tempoh tiga minggu berikutnya, yang terakhir menyaksikan penggunaannya terhad kepada 50 peratus daripada penggunaan biasa mereka, iaitu purata 78 minit sehari, berbanding purata 188 minit untuk kumpulan kawalan.

Harga diri kemudiannya Ditadbir

Soal selidik mengenai persepsi berat badan mereka, penampilan mereka dan harga diri mereka kemudiannya diberikan.

Hasilnya adalah jelas: peserta yang mengurangkan penggunaan rangkaian sosial mereka berasa lebih baik tentang diri mereka sendiri, dan mempunyai persepsi yang lebih baik tentang berat badan dan penampilan keseluruhan mereka. Semuanya dalam masa kurang daripada sebulan.

“Mengurangkan penggunaan media sosial ialah kaedah yang boleh dilaksanakan untuk menghasilkan kesan positif jangka pendek pada imej badan di kalangan populasi pengguna yang terdedah dan harus dinilai sebagai komponen yang berpotensi dalam rawatan gangguan berkaitan imej badan,” kata Dr Gary Goldfield. .

Para penyelidik memutuskan untuk meneruskan penyelidikan mereka untuk menentukan sama ada tempoh masa yang lebih lama daripada media sosial, atau dengan penggunaan yang terhad, boleh memberi manfaat lebih kepada penghargaan dan keyakinan pengguna yang lebih muda.

Read Previous

Pemain Pelancongan Kecewa selepas Diketepikan dalam Bajet 2023

Read Next

Prosedur Pengisi dan Angkat Bibir semakin Meningkat untuk Pesakit Berorientasikan Selfie

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.