The Malaysia Post

Pemain Pelancongan Kecewa selepas Diketepikan dalam Bajet 2023

Pelancongan Diketepikan dalam Bajet 2023

Pemain industri pelancongan kecewa kerana Bajet 2023 gagal melihat kesan jangka panjang yang positif kepada mereka.

Utusan Malaysia melaporkan Presiden Persatuan Hotel Bajet dan Perniagaan Malaysia (MyBHA), Sri Ganesh Michiel berkata bajet itu sepatutnya mempunyai penambahbaikan khusus untuk industri perhotelan dan pelancongan.

Beliau berkata industri memerlukan penyelesaian yang lebih berkesan dari segi peruntukan untuk menyelesaikan ancaman yang dihadapinya dan untuk mendapatkan semula cukai dan hasil yang hilang akibat ketiadaan undang-undang khusus.

“Ini kerana ancaman industri seperti penginapan kediaman jangka pendek (STRA) dan semua jenis agensi pelancongan dalam talian (OTA) telah berlaku kerana ketiadaan undang-undang khusus untuk mengawal selia,” katanya dipetik sebagai berkata.

Baca Lagi | Pakar Ekonomi Melihat Bajet 2023 Menetapkan Nada Yang Betul Walaupun Terlepas Beberapa Loceng dan Wisel

Baca Lagi | Dr Mahathir, 13 Bekas Ahli Pejuang Sertai Putra

Belanjawan Lebih Berkesan

Sri Ganesh berkata Malaysia harus berusaha untuk memperkenalkan bajet yang lebih berkesan untuk industri hospitaliti.

Beliau menambah industri pelancongan secara amnya adalah industri yang berdaya maju tetapi terjejas berikutan kekurangan pemulihan yang mampan untuk industri hospitaliti tahun ini.

“Kami berharap kerajaan dapat mempertimbangkan untuk membantu industri hospitaliti untuk terus hidup dan pulih secara beransur-ansur pada tahun-tahun akan datang,” katanya.

Dalam Bajet 2023, RM250 juta telah diperuntukkan untuk mempromosikan pelancongan dan usaha menyelesaikan kesesakan jalan raya untuk kawasan tumpuan pelancongan.

Read Previous

Dr Mahathir, 13 Bekas Ahli Pejuang Sertai Putra

Read Next

Rancangan Kajian Melancarkan Media Sosial Memberi Orang Muda Peningkatan Semangat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.