The Malaysia Post

Pakar Ekonomi Melihat Bajet 2023 Menetapkan Nada Yang Betul Walaupun Terlepas Beberapa Loceng dan Wisel

Pentadbiran atas Asas yang Teguh

Belanjawan 2023 Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim akan meletakkan pentadbirannya di atas asas yang kukuh untuk matlamatnya memacu pertumbuhan ekonomi Malaysia walaupun ia tidak mempunyai “faktor wow”, kata seorang pakar ekonomi.

Barjoyai Bardai, profesor emeritus di Universiti Tun Abdul Razak, memuji Anwar kerana menyulap sumber dan keutamaan kerajaan, serta meletakkan ekonomi di jalan menuju ke arah ketidaksamaan yang kurang.

“Secara keseluruhannya, ia adalah bajet yang sangat baik, saya kagum dengan keupayaan menteri kewangan mengimbangi belanjawannya,” kata Barjoyai kepada Malay Mail ketika dihubungi semalam, sambil menyatakan bahawa peningkatan perbelanjaan diimbangi oleh unjuran hasil yang lebih tinggi untuk tetap mencapai paras yang lebih rendah. defisit.

Belanjawan Anwar 2023

Bajet 2023 Anwar berjumlah RM388.1 bilion, dengan RM289.1 bilion untuk perbelanjaan mengurus dan RM99 bilion untuk pembangunan, dan unjuran defisit sebanyak 5 peratus daripada ekonomi.

Di sebalik nota Bajet yang tegas, Barjoyai berkata Anwar, yang juga menteri kewangan, masih “mampu memberi lebih banyak habuan kepada rakyat, beliau menyasarkan beberapa bantuan khas kepada penoreh getah, kepada nelayan, kepada golongan belia dan sebagainya. pada”.

“Beliau benar-benar berusaha untuk menunjukkan bahawa dia prihatin terhadap rakyat, dan bajet itu mencerminkan semangat tolong-menolong, dia mengambil daripada orang kaya, T20, dengan menaikkan kadar cukai sebanyak dua mata peratusan, memberikannya kembali kepada M40 — pengurangan dua mata peratusan — dan beliau memperkenalkan cukai ke atas barangan mewah dan keuntungan modal untuk [sekuriti] tidak tersenarai.

“Jadi, saya fikir ia adalah permulaan era di mana kita akan melihat lebih banyak perspektif golongan kaya perlu memikirkan untuk membantu golongan berpendapatan sederhana dan berpendapatan rendah,” katanya.

Pengarah Eksekutif SERC Lee Heng Guie berkata melahirkan kebimbangan bahawa pentadbiran Anwar memilih untuk meningkatkan perbelanjaan pembangunan ke tahap tertinggi tanpa terlebih dahulu memastikan bahawa ketirisan dan penyalahgunaan daripada kerajaan terdahulu telah dipadamkan dengan meyakinkan.

Pusat Penyelidikan Sosio-Ekonomi

Lee Heng Guie, pengarah eksekutif Pusat Penyelidikan Sosio-Ekonomi (SERC) pemikir, berkata Bajet 2023 yang dibentangkan semalam mewakili “juggling yang ketat” antara pengembangan perbelanjaan kerajaan dan cuba menunjukkan disiplin dengan menyasarkan defisit yang lebih kecil.

Lee melahirkan kebimbangan, bagaimanapun, bahawa pentadbiran Anwar memilih untuk meningkatkan perbelanjaan pembangunan ke paras tertinggi tanpa terlebih dahulu memastikan bahawa ketirisan dan penyalahgunaan daripada kerajaan terdahulu telah dipadamkan dengan meyakinkan.

Pakar ekonomi itu berkata ini bermakna masih terdapat risiko untuk tidak mendapat nilai penuh daripada wang pembayar cukai yang dibelanjakan untuk projek sebegitu, terutamanya dengan kutipan sebenar masih ada di udara kerana angin kencang di kaki langit.

“Ia adalah juggling yang ketat, kerana anda akan melihat pertumbuhan yang lebih lemah, jadi terdapat kesan ke atas kutipan hasil, dan anda juga perlu ingat ekonomi akan semakin perlahan, anda mungkin tidak mendapat hasil yang anda jangkakan, anda mungkin perlu hitung semula perbelanjaan sepanjang perjalanan,” katanya.

Walaupun Anwar semalam mencadangkan cukai baharu ke atas beberapa barangan mewah dan keuntungan modal ke atas sekuriti tidak tersenarai, Lee berkata beliau lebih suka melihat rasionalisasi subsidi serta pengenalan cukai penggunaan berasaskan luas.

Pakar ekonomi itu berkata cadangan CGT ke atas sekuriti tidak tersenarai boleh mencetuskan kebimbangan bahawa bentuk cukai kekayaan ini boleh diperluaskan kepada kelas aset lain, yang mungkin tidak menggalakkan pelaburan asing di sini atau mencetuskan pelarian modal.

Cukai yang menyasarkan kumpulan berpendapatan tinggi juga boleh menjejaskan usaha Malaysia untuk memulihkan aliran otaknya, katanya.

Sekali lagi mencadangkan cukai penggunaan, Lee berhujah bahawa ini akan menjadi sumber pendapatan yang berkekalan dan boleh dipercayai untuk kerajaan yang tidak akan menjejaskan pelaburan tempatan atau asing.

“Jadi, kita mesti mula mempunyai langkah hasil yang lebih mampan dan bukannya mendekatinya sedikit demi sedikit,” katanya.

Baca Lagi | Miti Berbincang dengan Proton, Perodua untuk Mempercepatkan Pengeluaran EV Nasional

Baca Lagi | MetMalaysia Keluarkan Amaran Angin Kencang, Laut Bergelora untuk Perairan Malaysia

Lee Chin, profesor madya di sekolah perniagaan dan ekonomi Universiti Putra Malaysia, berkata kerajaan telah menyediakan banyak bantuan dan dana untuk membantu pelbagai industri terutamanya, PKS, industri minyak sawit, dan lain-lain untuk meningkatkan pertumbuhan ekonomi.

Universiti Putra Malaysia’s School of Business

Lee Chin, profesor madya di sekolah perniagaan dan ekonomi Universiti Putra Malaysia, menyifatkan Bajet 2023 sebagai menekankan “kecekapan, prihatin (penjagaan), dan pertumbuhan”.

“Ia mengambil kira cabaran ekonomi semasa di samping menarik pelaburan dan mampu meningkatkan pertumbuhan ekonomi jangka pendek,” katanya ketika dihubungi semalam.

“Salah satu perbezaan ketara dalam bajet ini ialah perbelanjaan pembangunan telah meningkat dengan ketara kepada 25 peratus daripada jumlah bajet. Perbelanjaan pembangunan adalah penting kerana ia menyumbang lebih kepada pertumbuhan ekonomi berbanding perbelanjaan mengurus.

Beliau juga menyatakan bahawa penyederhanaan dan pecutan proses kelulusan untuk pelaburan langsung asing yang berkualiti adalah antara inisiatif yang baik dalam belanjawan.

“Kerajaan telah memberikan banyak bantuan dan dana untuk membantu pelbagai industri terutamanya, perusahaan kecil dan sederhana (PKS), industri sawit dan sebagainya bagi merancakkan pertumbuhan ekonomi.

“Namun begitu, Malaysia perlu memberi penekanan kepada pembangunan teknologi masa depan seperti 5G, AI, Internet of Things dan Industrial 4.0 untuk mempercepatkan pelan transformasi Malaysia,” katanya.

Beliau menjelaskan bahawa kerajaan memainkan peranan penting untuk menghubungkan institusi pendidikan dan perusahaan untuk bekerjasama melatih dan membekalkan bakat kepada industri agar Malaysia menjadi ekonomi yang dipacu inovasi.

“Di tengah-tengah anjakan paradigma, penekanan dalam pelaburan teknologi masa depan akan menambah baik pelbagai aspek seperti ekonomi, pekerjaan, pendapatan dan kehidupan, untuk berubah kepada platform ekonomi baharu,” katanya.

Read Previous

MetMalaysia Keluarkan Amaran Angin Kencang, Laut Bergelora untuk Perairan Malaysia

Read Next

Dr Mahathir, 13 Bekas Ahli Pejuang Sertai Putra

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.