The Malaysia Post

Miti Berbincang dengan Proton, Perodua untuk Mempercepatkan Pengeluaran EV Nasional

Pengeluaran EV Nasional

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) sedang berbincang dengan pengeluar tempatan Proton dan Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) mengenai mempercepatkan pengeluaran kenderaan elektrik (EV) nasional dan pengenalan EV mampu milik, kata menterinya Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz .

Pada masa yang sama, garis panduan permit yang diluluskan sedang ditambah baik untuk memberi fleksibiliti dari segi jumlah maksimum import kenderaan terbina sepenuhnya untuk penyelidikan pasaran pra-pemasangan EV supaya pemasang tempatan berpeluang menilai keperluan kenderaan baharu itu. pasaran dalam segmen EV sebelum pengeluaran.

“Langkah ini juga dijangka meluaskan lagi pilihan EV di pasaran untuk rakyat,” katanya dalam ucapan penggulungan titah baginda bagi kementeriannya di Dewan Rakyat hari ini.

Baca Lagi | Malaysian Mendapat Produk Applenya Dicuri, kemudian Menggunakan Find My untuk Menangkap Pencuri

Baca Lagi | Anwar Boleh menggunakan Belanjawan 2023 untuk Meningkatkan Prospek Gabungan Pemerintah

Pelan Hala Tuju Miti untuk 2023

Sementara itu, mengenai pelan hala tuju Miti untuk 2023 dari segi memacu pelaburan strategik, menjana peluang pekerjaan dan membangunkan kluster industri baharu, yang dibangkitkan semasa perbahasan, Tengku Zafrul berkata pada 6 Okt 2022, Miti melancarkan Dasar Pelaburan Baharu yang berpaksikan kepada Negara. Aspirasi Pelaburan untuk mempercepatkan pertumbuhan jangka panjang Malaysia melalui pelaburan yang lebih mampan dan berkualiti dalam bidang pertumbuhan baharu.

“Dalam tempoh Januari-September 2022, Malaysia menarik pelaburan bernilai RM193.7 bilion yang diluluskan dalam sektor pembuatan, perkhidmatan dan utama melibatkan 2,786 projek, yang dijangka mewujudkan 98,414 peluang pekerjaan di negara ini,” katanya.

Menjawab pertanyaan Datuk Wira Ku Abd Rahman Ku Ismail (PN-Kubang Pasu) mengenai pelaburan yang direkodkan oleh Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia, Tengku Zafrul berkata secara umumnya, projek yang diluluskan akan mengambil masa 12 hingga 24 bulan untuk dilaksanakan.

“Daripada angka pelaburan yang diluluskan, pelaburan yang direalisasikan akan membentuk 75 hingga 80 peratus, dan kita perlu memantau proses ini,” katanya.

Read Previous

Anwar Boleh menggunakan Belanjawan 2023 untuk Meningkatkan Prospek Gabungan Pemerintah

Read Next

MetMalaysia Keluarkan Amaran Angin Kencang, Laut Bergelora untuk Perairan Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.