The Malaysia Post

Adakah Aktiviti Fizikal Lebih Berkesan daripada Ubat untuk Melawan Kemurungan?

Melawan Gejala Kemurungan, Kebimbangan dan Tekanan Psikologi

Senaman adalah baik untuk kesejahteraan fizikal, tetapi ia juga boleh membentuk pendekatan terapeutik baharu untuk menguruskan kemurungan, tekanan dan kebimbangan.

Itu menurut kajian baru oleh penyelidik Australia, yang menjelaskan bahawa aktiviti fizikal mungkin lebih berkesan berbanding rawatan biasa untuk keadaan sedemikian, dan ini untuk semua populasi.

Isu kesihatan awam yang utama, dan lebih-lebih lagi menjadi perhatian sejak pandemik Covid-19, kesihatan mental kini dianggap sebagai salah satu masalah terbesar pada zaman kita.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), satu daripada lapan orang di dunia, iaitu kira-kira 970 juta orang, hidup dengan gangguan mental pada 2019.

Angka yang melonjak sebanyak 26 peratus kepada +8 peratus pada 2020, pada permulaan wabak, dan yang terus meningkat sejak masa itu.

“Walaupun pilihan pencegahan dan rawatan yang berkesan wujud, kebanyakan orang yang mengalami gangguan mental tidak mempunyai akses kepada penjagaan yang berkesan. Ramai orang juga mengalami stigma, diskriminasi dan pencabulan hak asasi manusia,” menggariskan WHO.

Ini adalah isu utama di mana penyelidik di seluruh dunia sedang berusaha, dalam usaha untuk memerangi, jika tidak mencegah, gejala yang berkaitan dengan kemurungan, kebimbangan dan gangguan mental yang lain.

Senaman Fizikal adalah Pilihan Yang Serius

Penyelidik di Universiti Australia Selatan baru-baru ini mendedahkan hasil kajian berskala besar yang menunjukkan bahawa senaman dalam apa jua bentuk boleh menjadi pendekatan yang serius untuk menguruskan kemurungan.

Dalam sesetengah kes, aktiviti fizikal mungkin lebih berkesan daripada beberapa rawatan semasa untuk gangguan mental, termasuk kebimbangan dan tekanan psikologi.

Penyelidikan ini merangkumi tidak kurang daripada 97 ulasan, 1,039 percubaan, dan lebih daripada 128,000 peserta.

Diterbitkan dalam British Journal of Sports Medicine (BJSM), kajian itu menyatakan bahawa “aktiviti fizikal sangat bermanfaat untuk memperbaiki gejala kemurungan, kebimbangan dan kesusahan.”

Baca Lagi | Rancangan Kajian Melancarkan Media Sosial Memberi Orang Muda Peningkatan Semangat

Baca Lagi | Prosedur Pengisi dan Angkat Bibir semakin Meningkat untuk Pesakit Berorientasikan Selfie

Walaupun semua jenis aktiviti fizikal dan senaman bermanfaat untuk gangguan mental, termasuk berjalan kaki, yoga atau kecergasan, nampaknya tempoh dan intensiti memainkan peranan dalam keberkesanannya.

Penyelidik melaporkan bahawa intervensi senaman yang berlangsung selama 12 minggu atau kurang adalah yang paling berkesan dalam melegakan simptom kesihatan mental, begitu juga dengan senaman intensiti yang lebih tinggi.

Melihat kepada pelbagai populasi termasuk orang dewasa yang sihat, kajian itu mendedahkan bahawa orang yang mengalami kemurungan, wanita hamil, wanita selepas bersalin, orang yang sihat dan penghidap HIV atau penyakit buah pinggang mendapat manfaat paling banyak daripada senaman.

Para saintis juga menyatakan bahawa aktiviti fizikal adalah 1.5 kali lebih berkesan daripada kaunseling atau ubat-ubatan yang biasanya diberikan untuk memerangi gejala kemurungan.

“Aktiviti fizikal diketahui dapat membantu meningkatkan kesihatan mental. Namun, walaupun terdapat bukti, ia tidak diterima pakai secara meluas sebagai rawatan pilihan pertama,” kata Dr Ben Singh, ketua penyelidik di Universiti Australia Selatan.

“Kami berharap kajian ini akan menekankan keperluan untuk aktiviti fizikal, termasuk campur tangan senaman berstruktur, sebagai pendekatan utama untuk menguruskan kemurungan dan kebimbangan,” tambah Profesor Carol Maher, yang juga bekerja pada kajian itu.

Adakah Gaya Hidup Sedentari adalah Halang Masa Kita?

Keputusan ini boleh dilihat dalam konteks di mana banyak kajian lain menuding jari pada gaya hidup yang tidak aktif sebagai salah satu isu utama abad ini, sama seperti kesihatan mental.

Menurut laporan yang dibentangkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD), ahli Kesatuan Eropah terlalu tidak aktif, atau tidak menghormati aktiviti fizikal intensiti sederhana selama 150 minit setiap minggu yang disyorkan oleh WHO.

Tahap aktiviti fizikal ini boleh membantu mencegah 11.5 juta kes baharu penyakit tidak berjangkit menjelang 2050, termasuk penyakit kardiovaskular, diabetes jenis 2 dan kemurungan.

Read Previous

Prosedur Pengisi dan Angkat Bibir semakin Meningkat untuk Pesakit Berorientasikan Selfie

Read Next

Juara bertahan Alcaraz Mencapai Separuh Akhir Terbuka Rio

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.