The Malaysia Post

Kapsul Radioaktif yang Hilang Ditemui di Australia Barat

Radioaktif Ditemui Di Pedalaman

Pihak berkuasa Australia hari ini menemui kapsul radioaktif yang hilang di Pedalaman yang luas selepas pencarian selama hampir seminggu di sepanjang 1,400km (870 batu) lebuh raya, kata seorang pegawai perkhidmatan kecemasan.

Tentera sedang mengesahkan kapsul itu dan ia akan dibawa ke kemudahan selamat di bandar Perth pada hari Khamis, kata Menteri Perkhidmatan Kecemasan Stephen Dawson dalam sidang akhbar.

“Apabila anda menganggap skop kawasan penyelidikan, mencari objek ini merupakan satu cabaran yang monumental, kumpulan pencarian secara literal telah menemui jarum dalam timbunan jerami,” kata Dawson.

Baca Lagi | SPRM Sahkan Akaun Bersatu Dibekukan Kerana Siasatan Pengubahan Wang Haram

Baca Lagi | Sultan Nazrin Menghadiri Rumah Terbuka CNY peringkat Perak di Tambun

Tambang RIO.AX Gudai-Darri milik Rio Tinto

Kapsul radioaktif itu adalah sebahagian daripada tolok yang digunakan untuk mengukur ketumpatan makanan bijih besi dari lombong RIO.AX Gudai-Darri Rio Tinto di wilayah Kimberley yang terpencil di negeri itu. Bijih itu dibawa ke sebuah kemudahan di pinggir bandar Perth – jarak yang lebih panjang daripada panjang Great Britain.

Pegawai dari jabatan tindak balas kecemasan Australia Barat, pihak berkuasa pertahanan, pakar sinaran dan lain-lain telah menyisir hamparan lebuh raya untuk kapsul kecil yang hilang dalam transit lebih dua minggu lalu. Baca cerita penuh

Pegawai berkata kapsul itu nampaknya terjatuh dari trak dan mendarat di tepi jalan, sambil menambah bahawa ia adalah

tidak mungkin berlaku pencemaran di kawasan tersebut.

Kapsul perak, diameter 6 mm dan panjang 8 mm, mengandungi Caesium-137 yang memancarkan sinaran bersamaan dengan 10 sinar-X sejam.

Orang ramai telah diberitahu untuk tinggal sekurang-kurangnya lima meter (16.5 kaki) dari kapsul jika mereka melihatnya kerana pendedahan boleh menyebabkan luka bakar radiasi atau penyakit radiasi, walaupun memandu melepasinya dipercayai berisiko rendah, sama seperti mengambil X- sinar.

Read Previous

Sultan Nazrin Menghadiri Rumah Terbuka CNY peringkat Perak di Tambun

Read Next

Pertukaran Ronaldo Saudi Satu Lagi Simbol Kemerosotan Orang Cina

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.