The Malaysia Post

Pertukaran Ronaldo Saudi Satu Lagi Simbol Kemerosotan Orang Cina

Tajuk-Merebut Ketibaan di Al Nassr

Ketibaan Cristiano Ronaldo yang menjadi tajuk utama di Al Nassr dengan tawaran gaji yang tinggi menarik perhatian global bulan lalu, tetapi dalam dunia alternatif pemenang Ballon D’or lima kali mungkin telah ditakdirkan untuk bergerak lebih jauh ke timur.

Pertukaran penyerang Portugis dari Arab Saudi berikutan pembatalan kontrak Manchester Unitednya telah menyerlahkan peralihan dalam bola sepak Asia yang bermula sebelum wabak Covid-19 dan yang terus memberi impak yang ketara.

Dengan wang mencurah-curah ke kelab yang sering dimiliki oleh pemaju hartanah yang dipenuhi hutang, Liga Super China (CSL) telah menarik peningkatan bilangan pemain dan jurulatih terkemuka ke negara itu sejak awal dekad lalu.

Pemandatanganan Shanghai SIPG pada 2016 bersama dua pemain Brazil, Oscar dan Hulk untuk yuran perpindahan gabungan sebanyak €130 juta (RM599.5 juta) menyerlahkan hasrat liga yang telah menarik minat jurulatih pemenang Piala Dunia Marcello Lippi dan Luiz Felipe Scolari.

Ketibaan Carlos Tevez di Shanghai Shenhua tidak lama kemudian dengan bayaran £600,000 (RM3.1 juta) seminggu hanya mengesahkan status China sebagai El Dorado terbaru bola sepak.

Pihak berkuasa bimbang tentang perbelanjaan berlebihan peraturan yang diperketatkan tetapi tidak banyak membantu spekulasi bahawa nama terbesar permainan itu adalah dari China dan ia tidak mengejutkan apabila kedua-dua Ronaldo dan Lionel Messi dikaitkan dengan kelab CSL.

Ronaldo khususnya dikaitkan berulang kali dengan bergerak ke timur, dengan Tianjin Quanjian yang meningkat pesat dan berbelanja besar digembar-gemburkan pada 2018 sebagai destinasi yang mungkin selepas ejen penyerang itu, Jorge Mendes bergambar bersama pemilik kelab.

Lima tahun kemudian, bagaimanapun, banyak yang telah berubah.

Tianjin adalah antara yang pertama daripada kelab CSL yang ditutup kerana isu kewangan atau undang-undang, dengan Wuhan Yangtze yang terbaharu ditutup minggu ini.

Baca Lagi | Sultan Nazrin Menghadiri Rumah Terbuka CNY peringkat Perak di Tambun

Baca Lagi | Kapsul Radioaktif yang Hilang Ditemui di Australia Barat

Kemerosotan dalam Bola Sepak China telah menyelamatkan beberapa orang

Jiangsu Suning, yang dimiliki oleh salah satu peruncit terkemuka negara, dibubarkan pada awal 2021, beberapa bulan selepas memenangi gelaran CSL buat kali pertama.

Juara Asia dua kali, Guangzhou FC, yang pernah menjadi kuasa dominan bola sepak China, merosot selepas pemiliknya, pemaju China Evergrande, terpaksa mengehadkan pembiayaan selepas kerajaan menyekat peminjaman.

Dasar sifar-Covid China yang kejam hanya meningkatkan cabaran untuk kelab China.

Bakat telah mengalir dari CSL ke Liga Pro Saudi, dengan penjaring terbanyak pertandingan itu — Anderson Talisca dari Al Nassr, Abderrazak Hamdallah di Al Ittihad dan Odion Ighalo dari Al Hilal — semuanya pernah bermain di China.

Arab Saudi menyimpan cita-cita besar dengan negara itu kerana menjadi tuan rumah Piala Asia 2027, sambil melancarkan bidaan untuk menganjurkan Piala Asia Wanita 2026.

Tindakan itu dibuat selepas China tahun lalu terpaksa melepaskan hak ke atas Piala Asia 2023 kerana dasar sifar-Covidnya tidak mempunyai penghujung pada masa itu.

Walaupun sekatan akhirnya dilonggarkan pada bulan lalu dalam pusingan U yang dramatik, kerosakan besar telah berlaku kepada bola sepak di China.

Dengan perhatian yang kini tertumpu tepat pada kekayaan yang dibiayai minyak yang ditawarkan di Arab Saudi yang baru tegas, kilauan bola sepak China telah hilang.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Kapsul Radioaktif yang Hilang Ditemui di Australia Barat

Read Next

Kumpulan Pendidikan Cina Membuat Laporan Polis Terhadap Kertas NSTP

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.