The Malaysia Post

Kejohanan Badminton Asia 2022: Zii Jia mara ke separuh akhir

Pemain perseorangan lelaki terkemuka Malaysia, Lee Zii Jia mempamerkan aksi hebat ketika mengalahkan pemain Jepun, Kanta Tsuneyama untuk menempah tempat ke empat terakhir Kejohanan Badminton Asia (BAC) 2022 di Manila, Filipina, hari ini.

Pemain nombor tujuh dunia Zii Jia, benar dalam prestasi merah dari awal hingga akhir pada suku akhir, kerana dia hanya memerlukan 36 minit untuk menumbangkan Tsuneyama dalam straight set, 21-13, 21-11, dalam kejohanan yang berlangsung di Muntinlupa Kompleks Sukan.

Pemain pilihan ketiga itu akan menentang pemain bukan pilihan dari China, Weng Hong Yang dalam pertembungan separuh akhir esok untuk slot terakhir.

Hong Yang sebelum itu mencipta kejutan besar menentang pilihan kedua, Anthony Sinisuka Ginting dari Indonesia dalam set getah, 21-13, 16-21, 21-11.

Sementara itu, juara beregu lelaki Terbuka Jerman 2022, Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani meneruskan aksi cemerlang pada kejohanan ini apabila menundukkan Ren Xiang Yu-Tan Qiang dari China, 21-19, 21-14.

Malaysia pasti akan mempunyai satu pasangan di final selepas pemenang pingat gangsa Sukan Olimpik Tokyo 2020, Aaron Chia-Soh Wooi Yik bangkit daripada ketinggalan untuk menewaskan pasangan India, Satwiksairaj Rankireddy-Chirag Shetty, 12-21, 21-14, 21-16, untuk bertemu Sze Fei-Nur Izzuddin esok.

Bagaimanapun, seorang lagi gandingan Malaysia, Man Wei Chong-Tee Kai Wun gagal mara ke suku akhir selepas disingkirkan oleh pemain Indonesia Fajar Alfian-Muhammad Rian Ardianto, 21-16, 21-16.

Baca Lagi | Kejohanan Badminton Asia 2022: Zii Jia mara ke separuh akhir

Dalam pada itu, pasangan beregu wanita negara, Pearly Tan-M Thinaah, pilihan ketujuh, gagal mengekalkan pendahuluan pada set pembukaan sebelum mereka dihantar pulang dengan memberangsangkan pasangan pilihan keempat Jepun, Yuki Fukushima-Sayaka Hirota, 21-14 , 19-21, 16-21.

Walaupun mempamerkan pertarungan yang baik pada set pertama, satu-satunya harapan Malaysia dalam kategori beregu campuran, Tan Kian Meng-Lai Pei Jing akhirnya tewas kepada pasangan Jepun, Yuta Watanabe-Arisa Higashino, 18-21, 5-21.

Read Previous

Senarai rakyat Malaysia yang digantung dalam dekad yang lalu

Read Next

DJ Soda diminta menanggalkan seluar peluhnya dengan perkataan lucah oleh syarikat penerbangan AS

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.