The Malaysia Post

Senarai rakyat Malaysia yang digantung dalam dekad yang lalu

Sejak 2010, seramai 14 rakyat Malaysia telah dihukum mati di sana dengan etnik India merangkumi hampir tiga perempat daripada mereka pada 11. Dua orang Melayu dan satu etnik Cina menyenaraikan senarai itu.

Sementara itu, rakyat Malaysia terdiri daripada 13 daripada 37 pesalah yang telah dibatalkan sabitan atau hukuman mereka semasa rayuan. Tujuh atau lebih separuh daripada mereka adalah etnik Cina, lima daripadanya etnik India, dan seorang Melayu.

1. Abdul Helmi Ab Halim, 36, dihukum bunuh pada 21 November 2019

1. Abdul Helmi Ab Halim, 36, dihukum bunuh pada 21 November 2019

Abdul Helmi dijatuhi hukuman mati kerana mengedar 16.56g diamorphine pada 24 Mac 2017 berikutan penahanannya pada 9 April 2015.

Dia berumur 32 tahun ketika melakukan kesalahan itu. Ketika ditangkap oleh pegawai dari Biro Narkotik Pusat (CNB), dia mengaku membawa masuk dadah dari Johor Baru dengan motosikal dan menghantarnya kepada seseorang di tempat letak kereta terbuka Blok 123 Teck Whye Lane yang terletak berhampiran LRT Keat Hong. stesen.

2. Prabu M. Pathmanathan, 31, dihukum bunuh pada 26 Oktober 2018

2. Prabu M. Pathmanathan, 31, dihukum bunuh pada 26 Oktober 2018

Prabu bersama-sama rakan sejenayah bernama Suthakar J. Raman telah dibicarakan atas satu pertuduhan masing-masing mempunyai niat yang sama untuk mengedarkan 227.82g diamorfin, dan bersedia untuk mengedarkan 227.82g diamorfin.

Dia terperangkap dalam operasi menyengat, yang dibuat oleh Suthakar yang sebelum itu ditahan oleh pegawai CNB yang memandu Toyota Hilux berdaftar Malaysia di Pusat Pemeriksaan Woodlands.

Pegawai telah menemui dua puluh paket bahan berbutir coklat mengandungi tidak kurang daripada 227.82g dadah diamorfin yang disembunyikan di bawah tempat duduk belakang penumpang di belakang tempat duduk pemandu di dalam kenderaan Suthakar.

3. Prabagaran Srivijayan, dilaksanakan pada 14 Julai 2017

Prabagaran dihukum gantung di Penjara Changi selepas usaha terakhir untuk menghalang hukuman matinya gagal.

Eswary Vengatasamy, ibu kepada S. Prabagaran

Dia ditahan pada awal pagi 12 April 2012 bersama dua paket dadah yang ditemui CNB dalam kereta sedan Hyundai Sonata yang dipandunya di Pusat Pemeriksaan Woodlands.

Pegawai CNB menemui dua beg hitam tersembunyi di bawah dulang di dalam konsol tempat letak tangan tengah antara tempat duduk pemandu dan tempat duduk penumpang hadapan, yang kemudiannya menunjukkan tidak kurang daripada 22.24g diamorphine. Dia didakwa mengikut Seksyen 7 Akta Penyalahgunaan Dadah.

Baca Lagi | Senarai rakyat Malaysia yang digantung dalam dekad yang lalu

4. Devendran Supramaniam, 31, dihukum bunuh pada 18 November 2016

Devendran disabitkan kesalahan mengimport 83.36g diamorphine, selepas memandu motosikalnya yang didaftarkan di Malaysia ke Singapura di Pusat Pemeriksaan Woodlands. Dia dihalang oleh pegawai CNB ketika dia muncul dalam senarai hitam mereka.

Gambar lama, bersama orang Nigeria yang juga di hukum gantung

Pemeriksaan seterusnya ke atas motosikal itu mendapati enam berkas mengandungi serbuk coklat seberat 2.7kg dibalut dengan surat khabar yang hasil analisis didapati mengandungi 83.36g diamorphine.

Read Previous

Piala Thomas: Prestasi Zii Jia akan menentukan keputusan Malaysia di Bangkok

Read Next

Kejohanan Badminton Asia 2022: Zii Jia mara ke separuh akhir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.