The Malaysia Post

Malaysia akan memulakan gaji minimum RM1,500 mulai 1 Mei

Kadar gaji minimum baharu Malaysia sebanyak RM1,500 telah diwartakan secara rasmi dan akan berkuat kuasa di seluruh negara Ahad ini, yang juga merupakan Hari Pekerja.

Pengecualian adalah untuk majikan yang mempunyai kurang daripada lima kakitangan yang hanya akan diwajibkan secara sah untuk mula membayar sekurang-kurangnya RM1,500 mulai Januari tahun depan.

Perintah Gaji Minimum 2022 yang dibuat oleh Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M. Saravanan disiarkan dalam warta kerajaan persekutuan semalam.

Ini bermakna gaji minimum yang perlu dibayar oleh majikan kepada pekerja ialah RM7.21 sejam.

Dalam gaji harian, ini diterjemahkan kepada RM57.69 untuk seminggu bekerja enam hari; RM69.23 (lima hari seminggu bekerja); dan RM86.54 (empat hari seminggu bekerja).

Baca Lagi | Malaysia akan memulakan gaji minimum RM1,500 mulai 1 Mei

Bagi pekerja yang tidak dibayar gaji asas tetapi dibayar gaji hanya berdasarkan “kadar sekeping, tan, tugas, perjalanan atau komisen”, kadar gaji bulanan yang perlu dibayar kepada pekerja tersebut mulai 1 Mei adalah sekurang-kurangnya RM1,500 .

Kadar gaji minimum RM1,500 baharu akan dikenakan kepada majikan yang mempunyai lima atau lebih pekerja mulai 1 Mei.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Sri Lanka yang kehabisan wang menjual visa ’emas’

Read Next

Piala Thomas: Prestasi Zii Jia akan menentukan keputusan Malaysia di Bangkok

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.