The Malaysia Post

Sri Lanka yang kehabisan wang menjual visa ’emas’

Sri Lanka yang kekurangan wang mengumumkan pada hari Selasa bahawa ia akan menjual visa jangka panjang untuk menarik mata wang asing yang sangat diperlukan selepas negara pulau itu kehabisan dolar untuk membayar walaupun untuk makanan dan minyak.

Warga asing yang mendepositkan sekurang-kurangnya AS$100,000 (RM436,000) secara tempatan akan diberikan kebenaran untuk tinggal dan bekerja di Sri Lanka selama 10 tahun di bawah “Program Visa Syurga Emas”, kata kerajaan.

Tetapi apa-apa pendapatan daripada skim itu berkemungkinan menjadi kerdil oleh skala krisis semasa, dengan kekurangan makanan, bahan api dan ubat-ubatan yang teruk yang telah mencetuskan bantahan yang meluas.

Beribu-ribu orang kekal berkhemah di luar pejabat pinggir laut Presiden Gotabaya Rajapaksa untuk menuntut peletakan jawatannya.

Dagangan di Bursa Saham Colombo dihentikan tiga kali pada Selasa apabila harga jatuh, dengan indeks saham mewah S&P ditutup turun 9.75 peratus.

Itu berlaku di atas kejatuhan hampir 13 peratus pada hari Isnin, hari pertama dagangan sejak rehat dua minggu di mana kerajaan menaikkan kadar faedah dan gagal membayar hutang asing AS$51 bilion.

Ekuiti telah merosot 47 peratus daripada nilainya sejak Januari, dengan mata wang tempatan jatuh kira-kira 40 peratus berbanding dolar AS pada bulan lalu.

Harga bahan api meningkat hampir dua kali ganda sejak Disember dan kerajaan pada Selasa mengumumkan kenaikan 81 peratus dalam harga gas memasak.

Simen, sabun dan detergen meningkat pada hari Isnin antara 17 dan 100 peratus.

Kenaikan harga terkini berlaku ketika pembangkang utama melancarkan perarakan bantahan selama enam hari dari pusat bandar Kandy ke ibu negara, jarak sejauh 115 kilometer (72 batu).

Di bawah program itu, wang yang perlu dibayar perlu dimasukkan ke dalam akaun bank tempatan sepanjang tempoh visa, kata kerajaan dalam satu kenyataan.

Baca Lagi | Sri Lanka yang kehabisan wang menjual visa ‘emas’

Kerajaan juga meluluskan pemberian visa lima tahun kepada mana-mana warga asing yang membelanjakan minimum AS$75,000 untuk membeli sebuah apartmen di pulau itu.

Dengan krisis yang semakin meruncing, kerajaan juga menyatakan bersedia untuk mempertimbangkan reformasi politik, termasuk pindaan perlembagaan yang boleh mengurangkan kuasa presiden.

Gotabaya Rajapaksa memberikan dirinya kuasa menyeluruh untuk melantik dan memecat menteri, hakim dan penjawat awam selepas pemilihannya pada 2019.

Read Previous

SPRM kata diberi kuasa untuk menyiasat mana-mana ‘pegawai kerajaan’

Read Next

Malaysia akan memulakan gaji minimum RM1,500 mulai 1 Mei

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.