The Malaysia Post

Lebih separuh rakyat Malaysia sanggup mendapatkan lebih banyak suntikan vaksin Covid-19

Lima puluh enam peratus rakyat Malaysia bersedia untuk terus mendapatkan vaksin Covid-19 jika ia “diperlukan”, manakala 44 peratus lagi tidak mungkin berbuat demikian atau berkecuali dalam perkara itu, menurut tinjauan baru-baru ini.

Tinjauan itu, yang dijalankan bersama oleh syarikat penyelidikan pasaran Ipsos, Monash University Malaysia, Sunway University, dan Universiti Sains Malaysia, seterusnya memecahkan bilangan kepada 32 peratus yang mengatakan mereka neutral dan 12 peratus yang mengatakan mereka tidak mungkin berbuat demikian.

Mereka yang berumur di atas 60 tahun adalah yang paling kurang berkemungkinan mendapat lebih banyak pukulan Covid-19, dengan 50 peratus daripada mereka mengatakan mereka tidak mungkin melakukannya.

Mereka yang berumur 18 hingga 30 tahun adalah yang paling berkemungkinan akan terus mendapatkan vaksin, dengan 58 peratus bersetuju.

Tambahan pula, tinjauan itu mengukur persepsi responden tentang betapa bergunanya untuk mendapatkan vaksin.

“Walaupun majoriti rakyat Malaysia percaya vaksin melindungi kesihatan mereka dan meningkatkan kesejahteraan umum mereka, lebih daripada segala-galanya, vaksinasi dilihat sebagai pemboleh untuk orang ramai melakukan aktiviti harian mereka,” kata para penyelidik.

Enam puluh lapan peratus responden bersetuju dengan pernyataan: “mendapat vaksin terhadap Covid-19 meningkatkan kesejahteraan saya”. Sementara itu, 24 peratus tidak pasti, dan sembilan peratus tidak bersetuju.

Tujuh puluh enam peratus bersetuju bahawa vaksin Covid-19 melindungi kesihatan mereka, dengan 17 peratus tidak pasti, dan lapan peratus tidak bersetuju.

Lapan puluh peratus berpendapat bahawa mendapatkan vaksin Covid-19 membantu mereka melakukan aktiviti harian. 15 peratus lagi tidak pasti manakala lima peratus tidak bersetuju.

Kajian itu juga mendapati bahawa mereka yang percaya bahawa mendapat vaksin menghasilkan manfaat kesihatan dan kesejahteraan lebih bermotivasi untuk meneruskan vaksinasi.

Sebagai contoh, 71 peratus daripada mereka yang bersetuju bahawa vaksinasi menghasilkan kesejahteraan yang lebih baik juga berkata mereka akan terus mendapatkan vaksinasi.

“Untuk mendorong penduduk ke dalam vaksinasi berterusan, strategi jangka pendek boleh menumpukan pada menjadikan kehidupan harian individu yang dirangsang lebih mudah, dan memberi mereka akses kepada faedah yang tidak dimiliki oleh mereka yang tidak divaksinasi/tidak didorong, seperti keupayaan untuk menjamu selera. atau melancong.

“Faedah yang dinikmati kemudiannya boleh menyumbang kepada strategi jangka panjang untuk berkomunikasi dan mendidik orang ramai tentang cara akses kepada manfaat ini melalui vaksinasi berterusan boleh meningkatkan kesejahteraan fizikal dan mental mereka secara keseluruhan,” kata penyelidik.

Baca Lagi | Lebih separuh rakyat Malaysia sanggup mendapatkan lebih banyak suntikan vaksin Covid-19

Ini adalah hasil tinjauan yang mengkaji 1,914 responden berumur 18 tahun ke atas, dari 17 Januari hingga 27 Januari tahun ini.

Ipsos ialah salah satu syarikat penyelidikan pasaran terbesar di dunia, dengan operasi di 90 pasaran dan kakitangan lebih 18,000 orang.

Read Previous

Zelenskiy memberi amaran bahawa Rusia sedang mengintai negara lain selepas Ukraine

Read Next

Johnny Depp berkata dakwaan penderaan telah menyebabkan dia kehilangan segala-galanya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.