The Malaysia Post

Piala Thomas: Prestasi Zii Jia akan menentukan keputusan Malaysia di Bangkok

Biarpun tidak lagi mengetuai skuad negara, pemain perseorangan nombor satu negara Lee Zii Jia tetap menjadi sauh penentu kejayaan Malaysia dalam kempen Piala Thomas 2022 di Bangkok, Thailand, bulan depan.

Penganalisis sukan Pekan Ramli berkata mata pertama daripada Zii Jia dalam kejohanan yang berlangsung di Impact Arena dari 8 hingga 15 Mei akan menjadi sangat penting dalam memberi inspirasi kepada rakan sepasukannya yang lain.

Bagaimanapun, Pekan mengakui bimbang dengan prestasi semasa pemain nombor tujuh dunia itu yang masih belum mencapai tahap terbaik sejak menjuarai Kejohanan Seluruh England 2021 di Birmingham, United Kingdom, tahun lalu.

“Sebelum ini, kami pernah mempunyai Datuk Lee Chong Wei sebagai pemain perseorangan utama, dan pemain lain boleh memandang tinggi kepadanya dan kemudian bersiap sedia untuk mencari mata seterusnya.

“Bagaimanapun, bagi Zii Jia, saya membayangkan pemain lain perlu bersedia dengan pelbagai kemungkinan,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Pekan berpendapat pemain yang menjadi kapten pasukan pada Piala Thomas lalu di Aarhus, Denmark itu hilang sentuhan sejak meninggalkan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) untuk meneruskan karier sebagai pemain profesional pada Januari lalu.

Pada masa yang sama, dia berkata dia menjangka pemain berusia 24 tahun itu meningkatkan tahap permainannya dan “membunuh” lawannya dalam set lurus, selepas beberapa permainan ‘set getah’ akhir-akhir ini.

Sementara itu, Pekan yang juga ketua Bahagian Sukan di Kementerian Pengajian Tinggi berkata prestasi pemain perseorangan utama lain dalam skuad negara juga kurang meyakinkan berbanding kem beregu.

“Daripada lima pemain perseorangan yang dipanggil, maaf untuk saya katakan, bagi saya, kami tidak boleh mengharapkan terlalu banyak daripada Liew Daren (untuk menyumbang mata) tetapi saya pasti Ng Tze Yong boleh menjadi senjata rahsia kami,” katanya.

Dua lagi pemain yang telah menyertai barisan akhir skuad perseorangan negara ialah Aidil Sholeh Ali Sadikin dan Leong Jun Hao.

Baca Lagi | Piala Thomas: Prestasi Zii Jia akan menentukan keputusan Malaysia di Bangkok

Mengenai pasukan beregu, Pekan berkata beliau optimis kepulangan pakar beregu, Rexy Mainaky ke BAM sejak akhir tahun lalu mampu melonjakkan prestasi skuad itu untuk menyumbang mata kepada Malaysia.

Beliau berkata Rexy, yang juga pengarah Kejurulatihan Beregu BAM, telah membuktikan sentuhan ajaibnya apabila membimbing Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani untuk memenangi gelaran Jelajah Dunia pertama mereka pada Terbuka Jerman 2022, bulan lepas.

Read Previous

Malaysia akan memulakan gaji minimum RM1,500 mulai 1 Mei

Read Next

Senarai rakyat Malaysia yang digantung dalam dekad yang lalu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.