The Malaysia Post

Kumpulan Pendidikan Cina Membuat Laporan Polis Terhadap Kertas NSTP

New Straits Times Press

Kumpulan pendidikan Cina dilaporkan telah membuat laporan polis terhadap beberapa artikel dalam penerbitan New Straits Times Press (NSTP) Bhd yang menuduh pelajar sekolah awam SJK(C) enggan mempelajari Bahasa Malaysia.

Portal berita dalam talian Malaysiakini melaporkan bahawa Presiden Majlis Bahasa Cina Malaysia (MCLC) Datuk Eddie Heng Hong Chai memberitahu sidang akhbar semalam bahawa ia membuat laporan itu di ibu pejabat polis daerah Sentul pada 21 Januari.

“[Kuasa] pendakwaan terletak di tangan polis, bukan kami. Kami tidak menuntut pertuduhan untuk pendakwaan. Kami cuma mahu kesedaran pihak berkenaan mengambil tahu betapa seriusnya kerosakan yang berlaku dan membuat penerbitan untuk membetulkan artikel-artikel terdahulu. Ini adalah keseluruhan objektif kami.

“Melainkan siasatan [polis] menunjukkan bahawa terdapat beberapa motif utama dalam mensensasikan isu itu, untuk menimbulkan kekacauan awam dan sebagainya, kita serahkan kepada polis,” katanya dipetik sebagai berkata.

Baca Lagi | Kapsul Radioaktif yang Hilang Ditemui di Australia Barat

Baca Lagi | Pertukaran Ronaldo Saudi Satu Lagi Simbol Kemerosotan Orang Cina

Malay Mail Sedang Cuba Mengesahkan Laporan dengan Polis

Beliau juga dilaporkan menuduh wartawan yang menulis artikel untuk New Straits Times (NST) bertajuk “Murid SJKC tidak berminat untuk belajar BM” yang diterbitkan pada 18 Januari mengelirukan pembacanya, kerana hanya dua guru ditemu bual untuk karya itu.

Heng dilaporkan menambah bahawa guru-guru tersebut hanya berkongsi kesukaran yang dihadapi oleh pelajar SJK(C) mereka dalam mempelajari bahasa tersebut.

Berita Harian harian Melayu, yang seperti NST juga merupakan sebahagian daripada NSTP, menerbitkan pada hari yang sama artikel Melayu bertajuk “Murid SJKC tak minat subjek Bahasa Melayu?”.

Penasihat undang-undang MCLC Uma Gunaseelan dilaporkan berkata bahawa artikel yang dikendalikan oleh NST dan Berita Harian boleh ditafsirkan sebagai berbaur hasutan di bawah Seksyen 3(1)(e) Akta Hasutan, yang mentakrifkan “kecenderungan menghasut” sebagai mana-mana perbuatan yang menggalakkan perasaan sakit. kehendak dan permusuhan antara kaum yang berbeza.

Kesalahan itu didakwa mengikut Seksyen 4(1) Akta dan mereka yang didapati bersalah boleh didenda sehingga RM5,000 dan tiga tahun penjara.

Majlis menjangkakan kemas kini akan diberikan minggu ini, Uma dilaporkan menambah.

Heng dilaporkan berkata berikutan usaha kumpulan pendidikan Cina dan guru SJK(C) untuk meningkatkan penguasaan Bahasa Malaysia pelajar mereka, purata markah lulus pelajar sekolah vernakular Cina dalam mata pelajaran tersebut di peringkat SPM telah melebihi 90 peratus sejak kebelakangan ini. tahun.

Beliau dilaporkan menambah bahawa MCLC telah menulis kepada media mengenai perkara itu tetapi tidak menerima jawapan.

Kumpulan pendidikan Cina tidak berniat untuk mendakwa wartawan sebaliknya mengingatkan akhbar tentang keseriusan isu itu dan supaya mereka menerbitkan versi artikel yang diperbetulkan, jelasnya.

Read Previous

Pertukaran Ronaldo Saudi Satu Lagi Simbol Kemerosotan Orang Cina

Read Next

Petua untuk Menjimatkan Wang untuk Barangan Runcit

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.