The Malaysia Post

Pelancaran roket H3 JAXA gagal lagi

Hasrat untuk melancarkan roket pelayaran gagal sekali lagi. Satu pukulan yang besar kepada agensi angkasa Jepun JAXA apabila pemacu roket pepejal gagal menyala.

Seorang pegawai hubungan awam Agensi Penerokaan Angkasa Jepun (JAXA) menerangkan kegagalan pelancaran roket H3 generasi seterusnya kepada ahli media di Pusat Angkasa Tanegashima pada hari Selasa.

Percubaan kedua Jepun untuk melancarkan roket H3 generasi seterusnya gagal selepas lepas landas pada hari Selasa, dengan agensi angkasa tersebut mengeluarkan arahan pemusnahan selepas menyimpulkan bahawa misi tersebut tidak dapat berjaya. Kegagalan ini adalah satu pukulan kepada agensi angkasa Jepun JAXA, yang telah memperkenalkan roket tersebut sebagai kapal pelayaran baru yang fleksibel dan berkos efektif. Pelancaran pertama telah ditangguhkan selama beberapa tahun, dan kemudian gagal dalam percubaan pertama bulan lalu apabila pemacu roket pepejal tidak menyala.

Masalah muncul selepas fasa pertama

Pelancaran pada hari Selasa dari Pusat Angkasa Tanegashima di barat daya Jepun pada mulanya kelihatan berjaya, dengan roket berlepas pada jam 10:37 pagi waktu tempatan. Walau bagaimanapun, selepas fasa pertama berjaya, tanda-tanda masalah muncul.

Baca lagi | Selangor FC muncul saat akhir dengan 1-1

“Kelihatan seperti kelajuan turun,” pengumuman di dalam siaran langsung JAXA mengatakan ketika roket berada kira-kira 300 km di atas tanah. Pusat arahan kemudian mengumumkan: “Pengapian enjin fasa kedua belum disahkan lagi, kami terus mengesahkan keadaan”. Siaran langsung kemudian dipendekkan, dengan mesej yang membaca “Kami sedang memeriksa status. Sila tunggu.”

Pukulan besar buat JAXA

Kegagalan pelancaran roket H3 adalah satu pukulan yang besar kepada agensi angkasa Jepun JAXA, yang telah memperkenalkan roket tersebut sebagai kapal pelayaran baru yang fleksibel dan berkos efektif. Namun, pada bulan lepas, pelancaran pertama roket H3 telah ditangguhkan beberapa kali, dan kemudian gagal apabila pemacu roket pepejal tidak menyala.

Baca lagi | Kerajaan Kishida Didesak Terima Perkahwinan Sejenis

Tiada penjelasan segera tentang mengapa pelancaran gagal, walaupun JAXA dijangka akan mengadakan sidang media kemudian. Roket H3 dibangunkan untuk pelancaran komersial yang lebih kerap serta kos yang lebih berkesan dan boleh diandalkan, dan telah dianggap sebagai pesaing mungkin kepada Falcon 9 milik Space X.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Selangor FC muncul saat akhir dengan 1-1

Read Next

Idea Cawangan Parti Politik dalam Kampus Ditentang Hebat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.