The Malaysia Post

Selangor FC muncul saat akhir dengan 1-1

Selangor FC dan Sri Pahang mengakhiri perlawanan bola sepak dengan kesudahan seri 1-1 pada semalam. Dalam perlawanan yang dimainkan di Stadium Bandar Petaling Jaya, Selangor melakukan kemunculan akhir dengan kapten Brendan Gan menjaringkan gol penyamaan minit ke-88 selepas Sri Pahang mengambil keunggulan melalui gol Stefano Brundo pada minit ke-74.


Jurulatih Selangor FC, Tan Cheng Hoe telah mengakui bahawa keadaan padang yang becak menyukarkan anak buahnya untuk mempamerkan aksi sebenar ketika menentang Sri Pahang yang berkesudahan seri 1-1 pada hari sebelumnya.


Cheng Hoe berkata bahawa mereka terpaksa mengubah corak permainan kerana bola tidak dapat bergerak dengan lancar akibat takungan air. Dia menambahkan bahawa pada 15 minit terakhir perlawanan, hujan lebat membuatkan mereka tidak boleh bermain dengan normal dan konsisten dengan set pieces mereka untuk menjaringkan gol.

Terpaksa ubah cara permainan

Dia juga menyatakan bahawa setiap pasukan yang menentang Selangor mempunyai motivasi yang sangat tinggi untuk bermain, justeru pasukannya perlu bersedia dan fokus sehingga tamat perlawanan.

Tetapi Cheng Hoe tidak bimbang dengan prestasi pemain sayapnya, Faisal Abdul Halim, yang belum menemui sentuhan jaringan musim ini, kerana beliau masih sesuaikan diri dengan corak permainan pasukan.

Baca lagi | Kerajaan Kishida Didesak Terima Perkahwinan Sejenis

Jurulatih Sri Pahang, Fandi Ahmad pula menjelaskan bahawa dia terpaksa menukar corak permainan dengan menutup ruang di bahagian sayap dan menunggu peluang untuk melancarkan serangan balas kerana kekuatan Selangor di bahagian tengah.

Keputusan seri 1-1 itu melegakan pengendali daripada Singapura itu kerana misi mereka merantai pemain import Myanmar, Hein Htet Aung dan penyerang lincah Faisal ketika menentang Selangor FC berjaya dilaksanakan oleh anak buahnya.

Tidak Terkalahkan


Di bawah bimbingan Cheng Hoe, Selangor memenangi tiga dari empat perlawanan dan seri satu lagi dalam musim Liga Super 2022 dan bekas jurulatih kebangsaan juga membawa Selangor ke final Piala Malaysia tetapi akhirnya tewas 1-2 kepada Johor Darul Tak’zim (J).

Baca lagi | Legenda Golf Malaysia Meninggal Dunia


Kekalahan tersebut bermakna Selangor, pasukan yang paling berjaya dalam sejarah bola sepak negara dengan 33 kemenangan Piala Malaysia, gagal meningkatkan rekod tersebut.


“Sebagai jurulatih, kekal tidak terkalahkan adalah motivasi terbaik. Ini disebabkan oleh dedikasi dan komitmen pemain. Walau bagaimanapun, masih banyak ruang untuk peningkatan dan pemain juga perlu mengurangkan kesilapan mereka.


“Kami mempunyai beberapa pemain berkualiti tetapi belajar dari kesilapan adalah cara terbaik untuk bergerak ke hadapan. Itulah yang terjadi dalam perlawanan melawan Sri Pahang,” katanya kepada wartawan selepas perlawanan semalam.

Read Previous

Kerajaan Kishida Didesak Terima Perkahwinan Sejenis

Read Next

Pelancaran roket H3 JAXA gagal lagi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.