The Malaysia Post

Legenda Golf Malaysia Meninggal Dunia

M. Ramayah, legenda besar golf Malaysia dilaporkan meninggal dunia hari ini setelah menghidapi kanser sejak beberapa tahun yang lalu.

Berita yang diterima petang ini menyatakan bahawa legenda golf Malaysia, M. Ramayah telah meninggal dunia pada pukul 10.00 pagi hari ini di Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Cheras, berdekatan dengan Petaling Jaya. Beliau meninggal pada usia 67 tahun setelah berjuang melawan kanser.

Bertarung dengan kanser tulang belakang tahap empat

Pada hari Sabtu yang lalu, beliau mengalami kesulitan bernafas dan dibawa ke hospital dari Pusat Jagaan Hospis Metro Eldercare di Petaling Jaya, tempat beliau menjalani rawatan hospital secara percuma. Ramayah sudah terbaring di tempat tidur sebelum didiagnosis dengan kanser tulang belakang tahap empat bulan lalu.

Dalam wawancara terakhirnya , Ramayah, seperti layaknya seorang pejuang, beliau memberikan kata-kata inspirasi berkenaan penyakitnya sebagai satu cabaran dalam hidup. Beliau menyatakan bahawa sebagai manusia, kita tidak mungkin memperolehi segala keinginan kita kerana manusia tercipta dengan kejahilan tentang masa hadapan, yakni tidak akan pernah tahu apa yang akan terjadi selanjutnya.

Baca lagi | Majoriti sokong empat ADUN Bersatu diusir dari DUN Pulau Pinang

Beliau juga menyatakan rasa bersyukur dan berterima kasih kepada banyak pihak-pihak dermawan yang telah menyumbangkan untuk rawatan, berdoa untuknya, dan mendorongnya untuk tetap kuat.

Dalam sebuah laporan lain telah menyatakan bahawa kesulitan Ramayah memicu gelombang sumbangan yang mencapai sekitar RM200,000 untuk rawatan kansernya.

Sumbangan M. Ramayah kepada negara

Selama kariernya, M. Ramayah telah beraksi dalam 13 saingan Piala Dunia. Datuk Noorul Ariffin Abdul Majeed, Pengerusi Yayasan Kebajikan Atlet Malaysia (YAKEB), telah mengesahkan pemergian Ramayah dan menggambarkannya sebagai satu kehilangan besar untuk arena sukan negara Malaysia. Beliau menyatakan bahawa Ramayah mula bermain golf sejak usia enam tahun dan selama kariernya, beliau telah banyak menyumbang kepada pembangunan sukan golf di negara ini, termasuk sebagai jurulatih.

Baca lagi | Banjir di Segamat: Peniaga Melelong Barang untuk Mengelakkan Kerugian

Ramayah bergelar pemain golf profesional pada usia 18 tahun dan dikenali sebagai salah seorang pemain yang hebat dalam era 1976 hingga 1997.

Ramayah pernah menjadi penolong pemain golf, memungut bola golf, dan bermain bersama “guava clubs” di lapangan lama Kelab Golf Diraja Selangor (RSGC), sebelum beliau mengubah bakat tulen menjadi piala dengan keberanian yang dimilikinya.

Ramayah memiliki bakat dan pesona yang melimpah sehingga menjadikannya seorang pemain golf rookie pada usia 14 tahun, seorang profesional pada usia 18 tahun, orang yang harus dikalahkan daripada tahun 1976 hingga 1997 serta kemudiannya menjadi pelatih yang direbuti.

Beliau kini menjadi sebuah legenda yang diagungkan, ibarat harimau meninggalkan belang, manusia meninggalkan nama.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Majoriti sokong empat ADUN Bersatu diusir dari DUN Pulau Pinang

Read Next

Kerajaan Kishida Didesak Terima Perkahwinan Sejenis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.