The Malaysia Post

Banjir di Segamat: Peniaga Melelong Barang untuk Mengelakkan Kerugian

SEGAMAT: Jeritan kuat peniaga yang mengadakan jualan lelong barang niaganya yang terdiri daripada beg, kasut, dan pakaian, beberapa dengan diskaun sehingga 50 peratus, jelas menarik perhatian orang yang melewati kedai beliau di sini.

Salah seorang daripada mereka adalah seorang wartawan yang berada di kawasan tersebut untuk melaporkan kesan banjir yang melanda bandar ini beberapa hari yang lalu dan kehadirannya menarik perhatian para peniaga.

Rayu Untuk Beli Barang

“Tuan, awak dari media. Datanglah, ambil gambar kedai saya, dan beritahu orang ramai tentang jualan lelong di sini. Saya akan mengadakan jualan lelong semua barang, semuanya dengan harga yang sangat rendah,” kata Liau, yang lebih dikenali sebagai Jess, sebaik sahaja melihat tag media wartawan itu, yang disertai oleh seorang jurugambar.

Baca lagi | Ditumbuk Sampai Lebam oleh Hafidz Roshdi, Bekas Isteri Alami 10 Jahitan di Wajah

Liau, yang berusia 40-an, juga memperlihatkan bilik simpanan di kedai tersebut di mana terdapat timbunan beg plastik yang mengandungi pakaian, kasut, tali pinggang, dan beg yang kotor berlumpur.

Di bahagian belakang kedai, adik perempuan Liau kelihatan sedang membersihkan puluhan beg yang terkena lumpur.

Terpaksa Jual Harga Rendah

Kedai Liau terjejas teruk akibat banjir, dengan air banjir setinggi paras pinggang yang merendam hampir semua barangan di dalam bangunan. Liau terpaksa mengadakan jualan lelong barang dagangannya dengan harga yang sangat rendah sebagai cara untuk mengurangkan kerugian.

“Kebanyakan barang yang rosak adalah barang berjenama dan stok yang baru diperoleh,” katanya, sambil menjangkakan kerugiannya kira-kira RM90,000.

Katanya, ini adalah kali ketiga dia mengadakan jualan lelong sebegini di kedainya.

“Yang pertama adalah selepas banjir besar pada tahun 2006, dan kemudian lima tahun kemudian pada tahun 2011,” katanya, menambah bahawa banjir yang melanda bandar awal bulan ini adalah yang terburuk sejak 2016.

Banjir Terlalu Cepat

Liau berkata bahawa banjir itu juga berlaku begitu cepat sehingga dia tidak dapat menyelamatkan sebahagian besar barang di dalam kedai.

Baca lagi | Menjelang 100 Hari Pentadbiran Anwar Ibrahim

Sementara itu, pemeriksaan oleh wartawan mendapati bahawa kerja-kerja pembersihan masih berjalan, dengan beberapa perniagaan terpaksa menggunakan perkhidmatan syarikat pembersihan dari Kuala Lumpur untuk tugas tersebut.

Segamat, yang terletak kira-kira dua setengah jam pemanduan dari Johor Bahru, adalah salah satu kawasan yang terjejas teruk akibat banjir dengan jumlah mangsa yang masih berada di pusat pemindahan banjir (PPS) sebanyak 11,023 orang sehingga jam 8 pagi hari ini.

Read Previous

Ditumbuk Sampai Lebam oleh Hafidz Roshdi, Bekas Isteri Alami 10 Jahitan di Wajah

Read Next

Majoriti sokong empat ADUN Bersatu diusir dari DUN Pulau Pinang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.