The Malaysia Post

Kerajaan Kishida Didesak Terima Perkahwinan Sejenis

Parti pembangkang utama Jepun mengemukakan satu rang undang-undang kepada parlimen hari ini untuk meluluskan perkahwinan sejenis, dengan harapan menambahkan tekanan kepada kerajaan sebelum negara tersebut menjadi tuan rumah Persidangan G7 (Kumpulan Tujuh) melibatkan Kanada, Itali, Perancis, United Kingdom, Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah serta tuan rumah pada bulan Mei nanti.

Rang undang-undang tersebut, yang akan mengubah Kod Sivil undang-undang, pada hakikatnya adalah satu tindakan simbolik kerana gabungan pemerintah memegang majoriti yang signifikan dan menghadapi kesukaran dalam bersetuju berkenaan langkah-langkah melarang diskriminasi terhadap minoriti seksual.

Kishida dikritik habis-habisan

Jepun adalah satu-satunya negara dalam Kumpulan Tujuh yang tidak mengiktiraf perkahwinan sejenis dan Perdana Menteri Fumio Kishida semakin terdedah kepada tekanan mengenai perlindungan LGBTQ dalam beberapa minggu yang lalu. Beliau dikritik minggu lalu kerana mengatakan bahawa beliau tidak mengiktiraf persatuan sejenis “bukan diskriminasi yang tidak adil oleh negara”. Walau bagaimanapun, majoriti Jepun ingin pengiktirafan perkahwinan sejenis berdasarkan perbincangan yang dilakukan pada masa kini.

Baca lagi | Legenda Golf Malaysia Meninggal Dunia

Rang undang-undang tersebut dikemukakan oleh Ketua Pergerakan Demokratik Perlembagaan sebagai usaha kedua mereka selepas usaha serupa pada tahun 2019 gagal dibincangkan di parlimen. Kishida juga diserang bulan lalu setelah salah seorang setiausahanya melaporkan membuat komen yang mengandungi unsur diskriminasi, termasuk bahawa dia “tidak mahu melihat” pasangan sejenis yang berkahwin. Pembantu tersebut telah dipecat dan Kishida memanggil komen itu “memalukan” dan “tidak sesuai” dengan masyarakat inklusif yang dikehendaki oleh kerajaan.

Perkahwinan sejenis akan ubah masyarakat “inklusif”

Kishida berkata bahawa pengiktirafan perkahwinan sejenis akan “mengubah masyarakat”, jadi ahli-ahli Parlimen harus “sangat berhati-hati dalam mempertimbangkan perkara ini”. Lebih daripada seratus pasangan telah memfailkan saman di mahkamah di seluruh Jepun dengan mengatakan larangan perkahwinan sejenis melanggar perlembagaan.

Baca lagi | Majoriti sokong empat ADUN Bersatu diusir dari DUN Pulau Pinang

Mahkamah di Tokyo menyatakan pada bulan November bahawa kegagalan Jepun untuk melindungi secara sah pasangan sejenis mencipta “situasi yang tidak selaras dengan perlembagaan”, sambil juga memutuskan bahawa definisi perkahwinan dalam perlembagaan adalah sah.

Kerajaan Kishida menghadapi kesukaran dalam bersetuju tentang penggunaan bahasa yang melarang diskriminasi atas alasan orientasi seksual. Pihak yang menentang tindakan tersebut mendakwa klausa anti-diskriminasi yang dicadangkan boleh memperdalam perpecahan sosial atau membuka ruang kepada tuntutan undang-undang yang berniat jahat terhadap syarikat dan individu.

Read Previous

Legenda Golf Malaysia Meninggal Dunia

Read Next

Selangor FC muncul saat akhir dengan 1-1

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.