The Malaysia Post

Rio Tinto Mohon Maaf Atas Kehilangan Kapsul Radioaktif Kecil di Pedalaman Australia

Rio Tinto Minta Maaf Atas Kehilangan Kapsul Radioaktif Kecil

Rio Tinto Ltd memohon maaf pada hari Isnin atas kehilangan kapsul radioaktif kecil yang telah mencetuskan amaran radiasi di seluruh bahagian negeri yang luas di Australia Barat.

Kapsul radioaktif itu, dipercayai terjatuh dari trak, adalah sebahagian daripada alat pengukur yang digunakan untuk mengukur ketumpatan makanan bijih besi yang telah diamanahkan kepada kontraktor pakar untuk diangkut. Kerugian mungkin berlaku sehingga dua minggu lalu.

Pihak berkuasa kini bergelut dengan tugas berat mencari sepanjang 1,400 kilometer (870 batu) perjalanan trak itu dari utara Newman – sebuah bandar kecil di wilayah Kimberley yang terpencil – ke kemudahan penyimpanan di pinggir bandar timur laut Perth – jarak yang lebih lama daripada panjang Great Britain.

Tugas itu, walaupun serupa dengan mencari jarum pepatah dalam timbunan jerami, adalah “tidak mustahil” kerana pencari dilengkapi dengan pengesan sinaran, kata Andrew Stuchbery yang mengendalikan jabatan Fizik Nuklear & Aplikasi Pemecut di Universiti Nasional Australia.

“Itu seperti jika anda menjuntai magnet di atas timbunan jerami, ia akan memberi anda lebih banyak peluang,” katanya.

“Jika sumber itu hanya terbaring di tengah jalan, anda mungkin bernasib baik…Ia agak radioaktif jadi jika anda dekat dengannya, ia akan menonjol,” katanya.

Tolok Ditemui Patah

Tolok itu diambil dari tapak lombong Gudai-Darri di Rio pada 12 Januari. Apabila ia dibongkar untuk pemeriksaan pada 25 Januari, tolok itu didapati pecah, dengan satu daripada empat bolt pelekap hilang dan skru daripada tolok juga hilang.

Pihak berkuasa mengesyaki getaran dari trak menyebabkan skru dan bolt terlepas, dan kapsul radioaktif dari tolok itu terjatuh dari bungkusan dan kemudian keluar dari celah dalam trak.

“Kami memandang serius kejadian ini. Kami menyedari ini jelas sangat membimbangkan dan kesal atas penggera yang ditimbulkannya dalam komuniti Australia Barat,” kata Simon Trott, ketua bahagian bijih besi Rio, dalam satu kenyataan.

Kapsul perak, diameter 6 milimeter (mm) dan panjang 8 mm, mengandungi Caesium-137 yang memancarkan sinaran bersamaan dengan 10 sinar-X sejam.

Baca Lagi | PM Anwar Buat Lawatan Rasmi ke Singapura Esok

Baca Lagi | Jawatankuasa Mengkaji Dasar Pengajian Tinggi Negara Akan Dibentuk Tidak Lama Lagi

Pihak berkuasa telah mengesyorkan orang ramai tinggal sekurang-kurangnya lima meter (16.5 kaki) kerana pendedahan boleh menyebabkan luka bakar radiasi atau penyakit radiasi, walaupun mereka menambah bahawa risiko kepada masyarakat umum adalah agak rendah.

“Daripada apa yang saya baca, jika anda memandu melepasinya, risikonya bersamaan dengan X-ray. Tetapi jika anda berdiri di sebelahnya atau anda mengendalikannya, ia boleh menjadi sangat berbahaya,” kata Stuchbery.

Jabatan perkhidmatan kecemasan negeri telah menubuhkan pasukan pengurusan bahaya dan telah membawa masuk peralatan khusus yang termasuk meter tinjauan sinaran mudah alih untuk mengesan tahap sinaran merentasi radius 20 meter dan yang boleh digunakan daripada kenderaan bergerak.

Kontraktor Pihak Ketiga

Trott berkata Rio telah menghubungi kontraktor pihak ketiga, dengan kepakaran dan pensijilan yang sesuai, untuk membungkus dan mengangkut tolok dengan selamat.

“Kami telah menyelesaikan tinjauan radiologi ke atas semua kawasan di tapak di mana peranti itu berada, dan meninjau jalan di dalam tapak lombong serta jalan masuk yang menghala dari tapak lombong Gudai-Darri,” katanya, sambil menambah bahawa Rio juga menjalankan penyiasatan sendiri tentang bagaimana kerugian itu berlaku.

Penganalisis berkata bahawa pengangkutan barangan berbahaya ke dan dari tapak lombong adalah rutin, sambil menambah bahawa kejadian sebegitu sangat jarang berlaku dan tidak menggambarkan standard keselamatan yang buruk di pihak Rio.

Insiden itu adalah satu lagi sakit kepala bagi gergasi perlombongan itu berikutan pemusnahan dua tempat perlindungan batu purba dan suci di wilayah Pilbara di Australia Barat pada 2020 untuk lombong bijih besi.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Jawatankuasa Mengkaji Dasar Pengajian Tinggi Negara Akan Dibentuk Tidak Lama Lagi

Read Next

Home Favorite Christie, Korea Selatan Memenangi Gelaran Indonesia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.