The Malaysia Post

Jawatankuasa Mengkaji Dasar Pengajian Tinggi Negara Akan Dibentuk Tidak Lama Lagi

Dasar Pengajian Tinggi Negara untuk Memastikan semua Rancangan dan Dasar

Satu jawatankuasa akan dibentuk tidak lama lagi untuk mengkaji Dasar Pengajian Tinggi Negara bagi memastikan semua perancangan dan dasar Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) adalah berdasarkan realiti semasa dan merangkumi kepentingan masa depan yang mampan, kata Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Bercakap pada mandat tahun baharu kementerian di sini hari ini, Mohamad Khaled berkata jawatankuasa itu akan diberi tempoh tiga bulan untuk mengemukakan penemuan dan cadangan penambahbaikan.

“Beberapa pelarasan dasar harus dilaksanakan… Ia menuntut perubahan dalam cara bekerja, pemikiran dan tindakan yang diambil.

“Jadi adalah sangat penting untuk dasar (kementerian) kita turut berubah. Kami meninggalkan yang ketinggalan zaman. Terokai yang baharu dan buat mereka berjaya. Kita betulkan kesilapan dan elakkan kesilapan,” katanya.

Beliau berkata penemuan dan cadangan daripada jawatankuasa itu akan menjadi sangat kritikal kepada kementerian dengan landskap pendidikan negara kini semakin pelbagai, di mana peranan semua pihak perlu diselesaikan.

“Pendidikan tinggi hari ini jauh lebih kompleks, rumit dan mencabar. Kita memerlukan pelan dan strategi yang lebih canggih, mampan dan kontemporari untuk menterjemahkan aspirasi negara,” katanya sambil menambah sektor pengajian tinggi tidak lagi terhad kepada menyediakan graduan berkemahiran untuk mengisi pasaran kerja.

Beliau mencadangkan Kertas Putih mengenai ‘A New Horizon for Science, Technology and Innovation — A Strategy for Malaysia’ bagi menyediakan kementerian mengurus pelbagai perubahan dan ledakan teknologi yang menjejaskan pengajaran dan pembelajaran.

Baca Lagi | Perbicaraan 1MDB Najib Ditangguh Selepas Kematian Gopal Sri Ram

Baca Lagi | PM Anwar Buat Lawatan Rasmi ke Singapura Esok

Gangguan Teknologi Masa Depan terhadap Pengajaran, Pembelajaran dan Pendidikan Tinggi

Kertas Putih itu bertujuan menilai secara khusus dan mendalam kesan dan strategi kementerian dalam menguruskan pelbagai gangguan teknologi semasa dan masa depan terhadap pengajaran, pembelajaran dan tadbir urus institusi pengajian tinggi, katanya.

“Matlamat saya adalah untuk melihat dan menyediakan bagaimana kita harus mengurus pelbagai perubahan dan ledakan teknologi yang sangat mempengaruhi rancangan negara untuk pendidikan tinggi,” katanya.

Dalam merealisasikan konsep Madani Malaysia yang dicetuskan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, beliau berkata kementerian perlu mempunyai sistem yang paling boleh dipercayai dan meminta kerjasama erat daripada kakitangan kementerian untuk memulihkan kepercayaan rakyat terhadap kerajaan.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

PM Anwar Buat Lawatan Rasmi ke Singapura Esok

Read Next

Rio Tinto Mohon Maaf Atas Kehilangan Kapsul Radioaktif Kecil di Pedalaman Australia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.