The Malaysia Post

Perbicaraan 1MDB Najib Ditangguh Selepas Kematian Gopal Sri Ram

Pasukan Pendakwaan untuk 1MDB

Pasukan pendakwaan bagi perbicaraan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) meminta perbicaraan itu ditangguhkan hari ini dan esok.

Timbalan pendakwa raya Ahmad Akram Gharib pagi ini memaklumkan Mahkamah Tinggi bahawa walaupun hari ini dijadualkan untuk meneruskan perbicaraan perbicaraan 1MDB Datuk Seri Najib Razak, mereka meminta penangguhan.

“Memandangkan kematian mengejut Datuk Seri Gopal Sri Ram semalam, Yang Arif, kami dengan rendah hati memohon keredhaan Tuanku untuk membenarkan penangguhan prosiding hari ini atas dasar pasukan pendakwa perlu berbincang untuk tujuan pengagihan semula pelbagai fokus bekerja vis-a-vis saksi.

“Untuk hari ini, kami memohon penangguhan atas dasar itu. Dan esok, bangun telah ditetapkan untuk pagi hingga 1 tengah hari untuk ahli bukan keluarga untuk memberi penghormatan terakhir. Kami dimaklumkan rombongan akan bertolak pada jam 2 petang untuk pembakaran mayat yang akan diadakan di Nirvana Shah Alam.

“Kami semua, pasukan pendakwaan, memohon kebenaran Tuanku untuk mengosongkan perkara ini esok bagi membolehkan kami berada di sana untuk kedua-dua majlis. Datuk Seri Gopal Sri Ram adalah ketua pasukan kami dan dia seperti bapa kepada kami semua. Jadi kami sangat ingin berada di sana esok untuk bangun tidur dan juga pembakaran mayat, sekiranya Tuan Yang di-Pertuan Agong mengizinkan kami berada di sana, terima kasih Yang Arif,” katanya.

Bangun esok adalah dari 8 pagi hingga 1 tengah hari di Nirvana 2 Kuala Lumpur, diikuti dengan solat hajat dan meninggalkan kotege untuk pembakaran mayat.

Peguam utama pembelaan Najib Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah berkata beliau sama sekali tidak mempunyai bantahan berhubung kejadian mengejut itu dan mengucapkan takziah kepada pasukan pendakwaan.

Hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah kemudian membenarkan permohonan pihak pendakwaan dan berkata perbicaraan akan disambung pagi Khamis ini dengan pemeriksaan balas berterusan terhadap saksi pendakwaan ke-41 dan bekas pengurus perhubungan AmBank Joanna Yu.

Baca Lagi | Meningkatkan Rentak Aktiviti Harian Boleh Membantu Anda Hidup Lebih Lama

Baca Lagi | Dipecat daripada Umno, Khairy berkata ‘Tidak Tunduk, Tidak Bengkok, Tidak Terputus’

Perbicaraan Atas Penyelewengan

Perbicaraan 1MDB Najib berhubung penyelewengan RM2.28 bilion dana 1MDB pada mulanya dijadualkan didengar hari ini, esok, Khamis dan Jumaat untuk minggu ini.

Shafee hari ini memberitahu hakim bahawa dia sebelum ini berkata pihak pembelaan mungkin mengambil masa kira-kira dua atau tiga hari lagi untuk menyoal balas Yu, tetapi kini berkata mereka mungkin akan dapat menyelesaikan pemeriksaan balasnya dalam masa satu setengah hari atau menjelang Jumaat ini.

Petang semalam, Sri Ram — yang merupakan ketua pendakwa raya bagi perbicaraan 1MDB — meninggal dunia pada usia 79 tahun di sebuah hospital swasta di Kuala Lumpur, berikutan jangkitan paru-paru.

Selain perbicaraan 1MDB, Sri Ram juga merupakan pendakwa utama bagi perbicaraan Najib berhubung dakwaan mengganggu laporan ketua juruaudit negara pada 2016 mengenai 1MDB.

Sri Ram juga merupakan pendakwa utama bagi perbicaraan isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor berhubung pemintaan dan penerimaan berjuta-juta ringgit sebagai rasuah sebagai pertukaran untuk membantu mendapatkan kontrak RM1.25 bilion, dan perbicaraan pengubahan wang haram Rosmah yang berasingan — yang masih belum selesai. untuk bermula — melibatkan lebih RM7 juta.

Read Previous

Dipecat daripada Umno, Khairy berkata ‘Tidak Tunduk, Tidak Bengkok, Tidak Terputus’

Read Next

PM Anwar Buat Lawatan Rasmi ke Singapura Esok

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.