The Malaysia Post

Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan memohon tindakan polis terhadap kebocoran draf penghakiman perbicaraan Rosmah

Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan telah memfailkan aduan dengan polis terhadap laman web Malaysia Today untuk siasatan ke atas draf kertas penghakiman yang bocor yang dipanggil percubaan sengaja untuk menghalang proses kehakiman.

Pejabat Ketua Pendaftar merujuk kepada dua artikel mengenai Malaysia Today bertajuk “Rosmah Mansor Akan Diisytiharkan Bersalah Pada 1 September 2022” dan “Muat Turun Atau Lihat Penghakiman 71 Halaman [sic] Dan Keputusan Bersalah Ke Atas Rosmah Mansor Di Sini”, kedua-duanya yang diterbitkan semalam.

“Pejabat ini menegaskan bahawa badan kehakiman tidak akan terancam dengan tindakan yang menyalahi undang-undang dan tidak bertanggungjawab yang menjejaskan integriti sistem kehakiman negara,” katanya dalam satu kenyataan ringkas hari ini.

Laman web Malaysia Today telah lama dikaitkan dengan blogger buruan Raja Petra Kamarudin, yang telah dilaporkan bersembunyi di UK.

Semalam, laman web itu menerbitkan dokumen yang dikatakan sebagai keputusan yang disediakan ke atas Datin Seri Rosmah Mansor, isteri bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak yang disabitkan bersalah.

Rosmah didakwa pada November 2018 atas satu pertuduhan meminta RM187.5 juta dan dua pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM6.5 juta daripada bekas pengarah urusan Jepak Holdings, Saidi Abang Samsudin berhubung projek tenaga hibrid solar kerajaan bernilai RM1.25 bilion untuk sekolah luar bandar di Sarawak.

Keputusan untuk perbicaraan rasuah hibrid solar Rosmah di Mahkamah Tinggi dijadualkan diserahkan pada 1 September.

Raja Petra mendakwa draf penghakiman itu ditulis bagi pihak hakim bicara oleh orang yang tidak dikenali.

Read Previous

Abu pelakon ‘Star Trek’ Nichelle Nichols menuju ke orbit suria

Read Next

Pada lagu Asean, Pope Francis dan ‘mencakar’ erhu — bekas menteri Singapura George Yeo merenung tentang kehidupan selepas politik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.