The Malaysia Post

Abu pelakon ‘Star Trek’ Nichelle Nichols menuju ke orbit suria

Mendiang pelakon Nichelle Nichols, yang paling dikenali sebagai Leftenan Uhura di Star Trek, akan menjadi ahli terbaru siri televisyen 1960-an yang akan dikenang dengan beberapa jenazah duniawinya diterbangkan ke angkasa lepas.

Nichols, yang meninggal dunia pada 30 Julai pada usia 89 tahun, dipuji kerana membantu menghancurkan stereotaip perkauman dan mentakrifkan semula peranan Hollywood untuk pelakon Kulit Hitam pada kemuncak pergerakan Hak Sivil AS, sebagai salah seorang wanita kulit hitam pertama yang menggambarkan watak yang diperkasakan di rangkaian televisyen. .

Kini dia telah dimasukkan ke dalam manifes penumpang anumerta mengenai roket kehidupan sebenar kerana membawa koleksi botol berisi abu yang dibakar dan sampel DNA daripada berpuluh-puluh peminat angkasa lepas yang telah pergi pada pelayaran terakhir dan abadi mengelilingi matahari, menurut penganjur penghormatan itu.

Tarikh pelancaran masih belum ditetapkan.

Ahli dan eksekutif pelakon Star Trek lain yang mempunyai jenazah dilancarkan ke angkasa termasuk James Doohan, yang memainkan watak ketua jurutera Scotty, dan pencipta Star Trek Gene Roddenbergry.

Turut menyertai pelancaran itu ialah jenazah isteri Roddenberry, Majel Barrett-Roddenberry, yang memainkan watak jururawat Christine Chapel dalam siri itu, dan artis kesan visual sci-fi terkenal Douglas Trumbull, yang karyanya dipaparkan dalam filem seperti 2001: A Space. Odyssey dan Star Trek: The Motion Picture. Pelancaran itu dianjurkan oleh Celestis Inc, sebuah syarikat yang berpangkalan di Texas yang telah mencipta niche unik dalam sektor angkasa komersil yang berkembang pesat dengan menawarkan ukuran keabadian kosmik kepada pelanggan yang mampu membayar penghantaran dramatik, yang berkontrak dengan usaha roket swasta.

Celestis tidak mendedahkan secara terbuka yuran dan butiran kewangan lain bagi perkhidmatannya.

Penerbangan peringatan akan datang akan menaiki roket Vulcan Centaur, masih dalam pembangunan oleh usaha sama Boeing dan Lockheed Martin United Launch Alliance (ULA).

Rancangan memerlukan lebih 200 kapsul yang membawa jenazah manusia dan DNA untuk apa yang Celestis panggil sebagai “Penerbangan Perusahaan” untuk masuk ke dalam peringkat roket atas yang akan terbang ke angkasa lepas, melepasi tarikan graviti Bumi dan bulan dan akhirnya memasuki orbit suria yang kekal, kata Charles Chafer, pengasas bersama dan ketua pegawai eksekutif Celestis.

“Ia adalah peringatan yang indah untuknya, yang kekal,” kata anak lelaki Nichols, Kyle Johnson, kepada Reuters.

Pada 1970-an, Nichols telah diupah oleh Nasa untuk membantu merekrut lebih ramai kumpulan dan wanita terpinggir ke agensi angkasa lepas, di mana dia berpengaruh dalam menarik bakat seperti wanita pertama angkasawan AS, Sally Ride, angkasawan wanita kulit hitam pertama, Mae Jemison, dan ketua Nasa Hitam pertama, Charlie Bolden.

Read Previous

Lazio membenam Inter 3-1 untuk menduduki tempat teratas

Read Next

Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan memohon tindakan polis terhadap kebocoran draf penghakiman perbicaraan Rosmah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.