The Malaysia Post

Meningkatkan Rentak Aktiviti Harian Boleh Membantu Anda Hidup Lebih Lama

Cara Bertenaga Boleh Membantu anda Hidup Lebih Lama

Daripada berjalan cepat dan membawa anjing keluar hingga membersihkan rumah atau bermain dengan anak-anak, setiap hari kami melakukan tugas yang boleh membantu menyelamatkan nyawa kami, menurut kajian Australia.

Dengan melakukan aktiviti harian ini sebagai sebahagian daripada kaedah VILPA — iaitu, dengan cara yang lebih bertenaga — boleh membantu mengekalkan kesihatan kita.

Berita baik untuk sesiapa sahaja yang membenci sukan atau tidak semestinya mempunyai masa untuk bersenam yang lama. Satu kajian baru dari University of Sydney, yang diterbitkan dalam jurnal Nature Sciences, mencadangkan bahawa melakukan beberapa aktiviti fizikal yang singkat dan kuat selama satu hingga dua minit setiap hari boleh mengurangkan risiko kematian pramatang.

Dan letusan aktiviti ini, yang dilakukan sebagai sebahagian daripada tugas seharian, dikenali sebagai VILPA, yang bermaksud Aktiviti Fizikal Gaya Hidup Berselang-seli Vigorous.

Sesi Minit Harian VILPA

Menurut para penyelidik, mengamalkan tiga hingga empat sesi satu minit VILPA setiap hari dikaitkan dengan pengurangan 49 peratus kematian yang berkaitan dengan penyakit kardiovaskular dan pengurangan 40 peratus dalam semua sebab dan kematian berkaitan kanser. Lebih banyak sesi dalam sehari, lebih besar faedahnya.

Jadi, melakukan 11 sesi setiap hari dikaitkan dengan pengurangan 65 peratus dalam risiko kematian kardiovaskular dan 49 peratus pengurangan risiko kematian berkaitan kanser.

Baca Lagi | Cara Mengatasi Isu Kepercayaan Anda

Baca Lagi | Tabiat Kecil Untuk Diamalkan Setiap Hari Untuk Menjadi Sangat Produktif

Untuk menjalankan kajian, penyelidik menumpukan kepada aktiviti 25,000 peserta, yang rata-rata berusia 62 tahun dan tidak pernah bersenam.

Para peserta dikehendaki memakai penjejak aktiviti pada pergelangan tangan mereka untuk tempoh tujuh hari. Para penyelidik juga menggunakan data kesihatan yang membolehkan mereka mengikuti peserta selama tujuh tahun.

Kelebihan Kaedah VILPA

Kelebihan kaedah VILPA ialah ia boleh dengan mudah dimasukkan ke dalam kehidupan seharian mana-mana orang. Banyak aktiviti atau tugasan yang kita lakukan dalam kehidupan seharian boleh diibaratkan sebagai satu bentuk senaman.

“Ini boleh jadi perkara seperti bermain dengan kanak-kanak. Mungkin anda nampak bas anda baru hendak bertolak jadi anda perlu berjalan dengan pantas untuk mendapatkan bas. Mungkin anda tinggal di blok rumah pangsa dan anda perlu membawa membeli-belah itu menaiki tangga.

Ia adalah jenis cetusan kecil yang akan berlaku dalam kehidupan seharian, “jelas pengarang bersama kajian dan profesor Universiti College London, Mark Hamer, bercakap kepada The Guardian.

“Meningkatkan intensiti aktiviti harian tidak memerlukan komitmen masa, tiada persediaan, tiada keahlian kelab, tiada kemahiran istimewa.

Ia hanya melibatkan meningkatkan rentak semasa berjalan atau melakukan kerja rumah dengan lebih tenaga,” tambah pengarang utama dan profesor Universiti Sydney, Emmanuel Stamatakis, dalam satu kenyataan berita.

Dari perspektif ini, VILPA nampaknya merupakan cara yang lebih mudah diakses dan inklusif untuk membantu orang ramai menjadi aktif.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Tabiat Kecil Untuk Diamalkan Setiap Hari Untuk Menjadi Sangat Produktif

Read Next

Dipecat daripada Umno, Khairy berkata ‘Tidak Tunduk, Tidak Bengkok, Tidak Terputus’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.