The Malaysia Post

Cara Mengatasi Isu Kepercayaan Anda

Mempunyai Isu Amanah?

Pernahkah anda merasa yakin bahawa anda tidak boleh mempercayai seseorang, walaupun mereka tidak melakukan apa-apa untuk menyebabkan anda meragui mereka? Isu kepercayaan boleh menyebabkan syak wasangka, kebimbangan dan keraguan, serta boleh merosakkan hubungan romantis, peribadi dan profesional. Belajar untuk mempercayai semula boleh menjadi sukar tetapi perlu untuk mengekalkan kesejahteraan emosi anda.

Apakah Isu Amanah?

Amanah adalah mempercayai integriti orang lain. Membina kepercayaan bermakna anda berasa selamat dalam interaksi dan perhubungan anda, serta mampu bersikap terbuka dan terdedah dengan orang lain. Apabila orang menyakiti anda dan mengkhianati kepercayaan anda, perasaan selamat anda boleh hancur. Anda mula mengharapkan yang terburuk daripada orang lain dan menjadi curiga dan ragu-ragu. Kekurangan kepercayaan ini, yang biasanya dirujuk sebagai mempunyai isu kepercayaan, boleh menjadi sangat berbahaya kepada kesihatan mental anda dan hubungan anda dengan orang lain.1

Kepentingan Amanah dalam Hubungan Romantik

Isu kepercayaan boleh menyebabkan anda mengalami kebimbangan perhubungan dan boleh menghalang anda daripada mendalami perhubungan. Ia juga boleh menjadi isu utama jika anda menyemak telefon pasangan anda tanpa bertanya atau jika anda sentiasa menyemaknya. Membina kepercayaan dalam hubungan adalah kunci untuk bergantung antara satu sama lain dan mengekalkan umur panjang.

Mengapa Isu Amanah Memudaratkan?

Isu kepercayaan boleh menjejaskan banyak bidang kehidupan anda, termasuk kesihatan mental dan emosi anda serta hubungan profesional dan peribadi anda. Isu kepercayaan boleh membawa kepada masalah perhubungan, kesunyian, pengasingan, tekanan, keletihan dan kesempurnaan. Apabila anda tidak mempercayai orang lain, ia menyebabkan anda taksub dengan tindakan orang lain atau berasa seperti anda perlu melakukan semuanya sendiri. Ia juga boleh membawa kepada membangunkan isu kawalan dan kesempurnaan.

Cara Mengatasi Isu Kepercayaan

Berita baiknya ialah, anda boleh belajar bagaimana untuk mengatasi masalah kepercayaan! Cara terbaik untuk mula mengatasi isu kepercayaan ialah dengan membenarkan orang ramai memperoleh kepercayaan anda. Mempercayai seseorang yang terlalu cepat yang baru anda temui boleh menjadi bumerang, begitu juga meragui seseorang yang tidak melakukan apa-apa untuk menyebabkan anda tidak mempercayai mereka. Perkara utama adalah untuk mula mengambil risiko emosi yang selamat dengan orang yang tidak membahayakan atau mengkhianati anda.

Baca Lagi | Indonesia Masters: Satu Lagi Keluar Awal untuk Zii Jia

Baca Lagi | Kereta Api Persiaran Jepun ini Beroperasi di atas Ramen yang Sisa

Berikut ialah 10 petua untuk menangani isu amanah:

1. Ambil Risiko Emosi yang Selamat

Biarkan diri anda berlatih mempercayai dengan cara yang kecil dan selamat. Ambil seseorang mengikut kata-kata mereka. Beri mereka faedah daripada keraguan.

2. Berikan Masa Sendiri Jika Kepercayaan Anda Telah Dipecahkan

Jika kepercayaan anda telah dipecahkan, ia akan mengambil sedikit masa tanpa pengkhianatan lagi untuk orang itu mendapatkannya semula. Jika seseorang benar-benar ingin membina kepercayaan semula, mereka akan menghormati proses ini.

3. Elakkan Godaan untuk Mengintip atau Mengintip

Mengintip atau mengintip dengan mudah boleh menjadi tingkah laku taksub yang hanya akan memburukkan isu kepercayaan anda.

4. Luangkan Masa Anda Mengenali Orang Baru

Jangan mudah mempercayai orang sebelum anda mengenali mereka. Ramai orang yang mempunyai isu kepercayaan cenderung mempercayai terlalu cepat, membuatkan anda terperangkap dalam corak tersebut.

5. Berkomunikasi Dengan Rakan Kongsi Anda

Berhati-hati untuk tidak menuduh atau menyalahkan. Sebaliknya, sampaikan dengan jelas perasaan anda dan perkara yang anda perlukan. Contohnya, “Apabila anda pulang lewat, saya berasa bimbang dan tidak selamat. Saya perlukan awak untuk menelefon saya lain kali.”

6. Renungkan Punca Potensi Isu Amanah Anda

Luangkan sedikit masa untuk berfikir, menulis jurnal atau bercakap dengan rakan tentang corak ini dalam hidup anda dan apa yang mampu anda ubah.

7. Akui Isu Kepercayaan Anda

Mengakui isu kepercayaan anda adalah komponen yang diperlukan untuk mengatasinya. Daripada menyalahkan orang lain atau mengalihkan isu itu, bertanggungjawab untuk keadaan anda. Mengakui isu itu tidak bermakna anda perlu menerima atau menyukainya. Ini hanya bermakna anda memahami kehadiran sesuatu isu, dan anda sanggup melawannya.

8. Ketahui Hubungan antara Amanah & Kawalan

Kadang-kadang, apabila kepercayaan berkurangan, keperluan untuk mengawal meningkat. Malangnya, kawalan yang kuat hanya merendahkan kepercayaan. Semak dengan diri anda untuk mengenal pasti interaksi antara kepercayaan dan kawalan dalam hubungan anda. Dengan mengurangkan keperluan anda untuk mengawal, anda boleh mendapati diri anda berasa lebih dipercayai dan dipercayai.

9. Jadilah Diri Sendiri yang Boleh Dipercayai

Sering kali, isu kepercayaan melibatkan menuding jari kepada orang lain dan mengkritik tindakan mereka. Adakah anda boleh dipercayai, walaupun? Tanpa menjadi orang yang boleh dipercayai, anda mungkin merasa sukar untuk mempercayai orang lain.

10. Sedar Bahawa Anda Kawal Kepercayaan Anda

Anda mungkin menghabiskan masa memikirkan tentang perkara yang harus dilakukan oleh orang lain untuk membina atau mengekalkan kepercayaan anda. Pada hakikatnya, anda mengawal isu kepercayaan anda. Jika anda membiarkan paranoia, keraguan dan persoalan anda melambung tinggi, isu kepercayaan akan meningkat. Jika anda boleh menguruskan isu ini, anda akan mendapati kepercayaan anda bertambah baik, tidak kira apa yang dilakukan oleh orang lain.

Read Previous

Kereta Api Persiaran Jepun ini Beroperasi di atas Ramen yang Sisa

Read Next

Tabiat Kecil Untuk Diamalkan Setiap Hari Untuk Menjadi Sangat Produktif

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.