The Malaysia Post

Kereta Api Persiaran Jepun ini Beroperasi di atas Ramen yang Sisa

Kereta Api Takachiho Amaterasu Berjalan di Atas Kaldu Ramen Sisa.

Di Jepun, hidangan boleh menjadi murah apabila bercakap tentang ramen, hidangan berasaskan sup tradisional dengan mi, hirisan daging babi dan telur yang ditapai, dicirikan oleh rasa kelima yang terkenal, umami.

Walaupun tidak disenangi dalam budaya Jepun untuk tidak menghabiskan pinggan anda, itu tidak selalu mudah apabila mangkuk terlalu besar. Tetapi kini, Jepun nampaknya telah menemui penyelesaian inovatif untuk menghentikan pembaziran sisa ramen…

Di Prefektur Miyazaki, di selatan pulau Kyushu, laluan kereta api lama, Kereta Api Takachiho Amaterasu, membawa pelawat dalam pelayaran penemuan melalui pemandangan hijau yang subur di Jepun yang damai dan tidak tercemar. Laluan kereta api terkenal di negara ini kerana laluannya di atas jambatan kereta api tertinggi di Jepun. Sesiapa yang takut ketinggian mungkin mahu merinduinya!

Kereta Api Amaterasu menghentikan operasi perkhidmatan penumpang berikutan kerosakan yang disebabkan oleh taufan pada 2005, sebelum bahagian dibuka semula sebagai tarikan pelancong, menumpukan sepenuhnya untuk merenung landskap semasa perjalanan 30 minit, 5 kilometer. Kereta api ini menggunakan campuran canola dan minyak bijan, ditambah dengan sisa kuah ramen yang dikumpulkan dari pelbagai restoran. Sisa minyak daripada hidangan nasi yang belum siap juga digunakan untuk menghidupkan kereta api. Dalam erti kata lain, tiada bahan api fosil yang kelihatan!

Baca Lagi | BN Masih Memutuskan Kerjasama untuk Pilihan Raya Negeri, kata Timbalan Pengerusi

Baca Lagi | Indonesia Masters: Satu Lagi Keluar Awal untuk Zii Jia

Ramuan Biofuel

Kereta api persiaran bukanlah guinea pig pertama yang menguji biofuel ini. Sejak 2021, ramuan biofuel ini, yang dirumus oleh firma logistik Nishida Shoun, telah digunakan untuk menggerakkan sebahagian daripada hampir 200 traknya.

Walau bagaimanapun, walaupun penyelesaian ini merupakan inisiatif yang hebat untuk planet ini, malangnya, ia tidak boleh digunakan untuk menggerakkan kereta api Jepun yang lain yang lebih besar. Biodiesel mempunyai jangka hayat yang sangat singkat. Selain itu, penapis perlu ditukar dengan kerap.

Pendekatan ini mengingatkan satu lagi biofuel yang memacu bas air vaporetto di Venice. Kurang glamor daripada bau ramen, ia sekali lagi menggunakan minyak masak yang membolehkan bot-bot ini mendaki Grand Canal. Pemilik restoran Venice mengetepikan cecair berharga untuk membantu vaporettos mengurangkan pelepasan pencemaran mereka sebanyak 15 peratus hingga 40 peratus.

Begitu juga di Perancis, syarikat penerbangan nasional Air France telah pun berjaya menerbangkan pesawat menggunakan bahan api yang mampan, terdiri daripada minyak masak, antara lain. Dan seperti di Jepun, kereta api pelancong kecil di Trojan-les-Bains, di wilayah barat Charente-Maritime, juga menggunakan minyak masak terpakai.

Read Previous

Indonesia Masters: Satu Lagi Keluar Awal untuk Zii Jia

Read Next

Cara Mengatasi Isu Kepercayaan Anda

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.