The Malaysia Post

Nunuk Nuraini, pengasas Indomee meninggal dunia pada usia 59 tahun

Nunuk Nuraini dari Indonesia, pencipta pelbagai rasa Indomie, meninggal dunia dua hari lalu pada usia 59 tahun.

Menurut berita BBC, Nunuk bekerja sebagai pengurus pengembangan rasa jenama selama hampir 30 tahun dan berperanan dalam mencipta rasa seperti soto, rendang, dan kari ayam.

Portal berita melaporkan bahawa walaupun jenama itu mempunyai puluhan rasa, rasa ‘mi goreng’ masih merupakan rasa yang paling popular di kalangan pengguna.

Dan pada tahun 2019, jenama itu melambung tinggi apabila dinobatkan sebagai ramen paling sedap oleh Los Angeles Times.

Baca Lagi | Bangladesh menghantar lebih banyak pelarian Rohingya ke pulau terpencil dan mudah banjir

Banyak peminat Indomie dan bukan Indonesia juga menggunakan Twitter untuk mengucapkan takziah.

Seorang pengguna berkata: “Terima kasih atas warisan mi yang anda tinggalkan. Semoga Tuhan memberkati keluarga anda. “

Pengguna Twitter yang lain, @gustirapi mengulas bahawa Nunuk benar-benar genius kerana telah mencipta banyak rasa yang lazat.

“Semoga jiwanya tenang dan semoga warisannya terus kekal,” baca catatan tersebut.

“Ibu Hajjah Nunuk Nuraini telah meninggal dunia dan kembali dengan damai kepada Tuhan,” kata Indofood, syarikat yang menghasilkan Indomie, seperti di akhbar Indonesia Kompas melalui Mothership awal hari ini, 29 Januari. Punca kematiannya tidak diungkapkan.

Indomie adalah jenama mi segera yang dihasilkan oleh syarikat Indonesia Indofood. Indofood sendiri merupakan pengeluar mi segera terbesar di dunia, dengan 16 kilang, 15 bilion paket Indomie dihasilkan setiap tahun. Indomie juga dieksport ke lebih dari 60 negara di seluruh dunia.

Pasaran eksport utama Indofood merangkumi Australia, India, Iraq, Papua New Guinea, Hong Kong, Timor Timur, Jordan, Arab Saudi, Amerika Syarikat, New Zealand, Taiwan, dan negara-negara lain di Eropah, Afrika, Timur Tengah dan Asia.

Di luar kilang pembuatan utamanya di Indonesia, Indomie telah dihasilkan di Nigeria sejak tahun 1995 di mana ia adalah jenama yang popular. Indofood mempunyai kilang pembuatan mi segera terbesar di Afrika.

Selain Mi goreng, Nuraini untuk rasa lain seperti Soto, Rendang, Kari Ayam dan Sambal Matah. Dia bekerja di Indomie selama hampir 30 tahun, menurut laporan itu. Indomie pertama kali melancarkan mi segera berperisa ayam pada tahun 1971. Pada tahun 1982, ia melancarkan varian mi kering pertama, Mi goreng, kata syarikat itu di laman webnya.

Read Previous

Kerajaan perlu memikirkan semula kewarganegaraan, polisi imigresen terhadap pasangan asing

Read Next

Nicol David dari Malaysia semakin hampir untuk memenangi Atlet Terbesar Sepanjang Masa Sukan Dunia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.