The Malaysia Post

Bangladesh menghantar lebih banyak pelarian Rohingya ke pulau terpencil dan mudah banjir

Sekumpulan lebih dari 1,700 pelarian Muslim Rohingya berlayar ke sebuah pulau terpencil di Teluk Bengal dengan lebih banyak bersiap untuk pergi esok, kata seorang pegawai tentera laut Bangladesh, walaupun terdapat kebimbangan mengenai risiko ribut dan banjir yang menyerang laman web ini.

Mereka adalah tambahan terbaru bagi sekitar 3.500 pelarian Rohingya dari negara jiran Myanmar yang telah dikirimkan Bangladesh ke pulau Bhasan Char sejak awal Disember, dari kem perbatasan di mana satu juta tinggal di pondok-pondok bobrok.

“Hari ini kami menjangkakan lebih dari 1.700 orang akan tiba di sini,” kata Komodor Abdullah Al Mamun Chowdhury, pegawai yang bertanggungjawab di pulau itu, kepada Reuters melalui telefon hari ini.

Lebih banyak Rohingya yang secara sukarela berpindah ke pulau itu dipindahkan ke bandar pelabuhan Chittagong terdekat dari kem, katanya.

Baca Lagi | 76ers memberikan Lakers kekalahan jalan pertama musim NBA

“Besok mereka akan dipindahkan ke Bhasan Char. Bersama-sama kita menjangkakan 3.000 orang, ”kata Chowdhury.

Pulau ini, yang muncul dari laut dua dekad yang lalu, berjarak beberapa jam perjalanan dari pelabuhan selatan.

Rohingya, sebuah kumpulan minoriti yang melarikan diri dari keganasan di Myanmar yang majoriti Buddha, tidak dibenarkan berpindah dari pulau itu tanpa izin daripada kerajaan.

Bangladesh mengatakan penempatan semula itu dilakukan secara sukarela, tetapi beberapa kumpulan pertama, yang dihantar pada bulan Disember, mengatakan dipaksa.

Kerajaan juga mengatakan kepadatan penduduk di kem di daerah Cox’s Bazar memicu kejahatan, sebagai usaha untuk mengembalikan mereka ke Myanmar.

“Apa pilihan yang kita ada? Berapa lama kita boleh tinggal di kem yang sesak di bawah terpal? ” tanya Mohammed Ibrahim, 25, dalam perjalanan ke pulau tempat beberapa kerabatnya telah dipindahkan.

“Ini tidak ke mana-mana, cara masyarakat antarabangsa menangani krisis kita,” katanya kepada Reuters melalui telefon bimbit.

Bangladesh juga menolak kebimbangan banjir di pulau itu, dengan menyebut bangunan tambak sepanjang 12 km yang tingginya 2 meter, selain perumahan untuk 100,000 orang, hospital dan pusat taufan.

Ia mengundang kritikan kerana keengganan untuk berunding dengan badan-badan bantuan, termasuk agensi pelarian PBB, mengenai pemindahan tersebut.

Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian mengatakan bahawa agensi itu tidak dibenarkan menilai keselamatan dan kelestarian kehidupan di pulau itu. “Kami berharap dapat melanjutkan dialog yang konstruktif dengan kerajaan mengenai proyek Bhasan Char, termasuk penilaian teknis dan perlindungan PBB yang diusulkan,” katanya dalam e-mel.

Read Previous

Diilhamkan oleh lonjakan GameStop, ‘BursaBets’ memulakan usaha untuk berkongsi saham

Read Next

Kerajaan perlu memikirkan semula kewarganegaraan, polisi imigresen terhadap pasangan asing

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.