The Malaysia Post

Diilhamkan oleh lonjakan GameStop, ‘BursaBets’ memulakan usaha untuk berkongsi saham

Diilhamkan oleh lonjakan GameStop, ‘BursaBets’ memulakan usaha untuk berkongsi saham

A GameStop Corp. store in Rome.

Beberapa rakyat Malaysia didorong oleh kejayaan dongeng pedagang saham amatur Amerika yang membantu menaikkan harga saham peruncit permainan game GameStop, kini telah memulakan versi mereka sendiri di agregator sosial Reddit, yang disebut “bursabets”.

Dinamakan sempena subreddit “wallstreetbets” yang mengejutkan Wall Street, kumpulan peniaga saham dan opsyen di Malaysia kini menggesa demonstrasi menentang “institusi” dan “wang besar” yang, menurut pengasasnya, menipu pasar untuk menekan harga saham pembuat sarung tangan tempatan.

“Syarikat sarung tangan seperti Topglove, Supermax, Hartalega, Kossan, Comfort dan beberapa pengeluar sarung tangan kecil yang lain kini semuanya berniaga dengan harga PE (nisbah harga hingga pendapatan) yang rendah secara kriminal kurang dari 15 walaupun memperoleh keuntungan yang memecahkan rekod kerana wabak itu,” kata pengguna __Revenant__ dalam siaran baru hari ini.

PE yang tinggi menunjukkan bahawa pelabur mempunyai jangkaan yang tinggi terhadap apa yang dapat dicapai oleh syarikat berbanding syarikat yang mempunyai nisbah PE yang rendah.

Baru dibuat hari ini, subreddit kini mempunyai lebih dari 1,200 ahli pada masa penulisan

Baca Lagi | Dilesenkan oleh Suruhanjaya Sekuriti, aplikasi baru Versa dilancarkan

Dengan menggunakan hashtag #gloveisgold, __Revenant__ kini meminta orang lain untuk menyertainya agar tidak meminjamkan stok mereka untuk penjualan pendek, atau “shorting”. Posnya telah menerima lebih dari 150 “suara positif” pada masa penulisan.

Shorting adalah tindakan mempertaruhkan harga saham untuk turun. Dalam kebanyakan kes, pelabur, biasanya dana lindung nilai, akan “meminjam” saham ini, memendekkannya dengan tujuan untuk membelinya kembali ketika harga turun. Pelabur kemudian memperoleh keuntungan dari perbezaan harga.

Terdapat tuduhan bahawa pemain besar memanipulasi pasaran saham untuk menurunkan harga saham sehingga mereka tahu kapan harus pendek.

“Saya mahu ini berubah. Sesiapa yang masih memegang sarung tangan sudah melalui neraka, sertai saya dengan mengatakan anda kepada bank pelaburan, pengurus dana, manipulator pasaran, dan orang lain, “kata pengguna.

“Kami adalah peruncit, ini pasar kami. Biarkan pemenang kita menjadi pemenang. Saya tidak menjual dan saya akan membeli lebih banyak apabila pasaran dibuka esok. Saya tidak akan berenang dengan gelombang yang mereka tentukan. Saya akan menahan. Saya sangat percaya pada sarung tangan dan ia layak dinilai. “

Sejak beberapa bulan kebelakangan ini tetapi mencapai liputan kemuncak medianya beberapa hari terakhir, sekumpulan besar peniaga runcit biasa yang bersekongkol di bawah substrdit wallstreetbets telah membuat pandangan mereka terhadap shortlisters yang membuat harga saham GameStop jatuh. Sebaliknya, saham peruncit permainan yang berpusat di AS kini bernilai sekitar AS $ 500 (RM2,022.91) setiap hari, terima kasih kepada peniaga biasa ini yang membeli semua saham GameStop yang ada setelah mengetahui bahawa mereka kekurangan.

Read Previous

Isu PAS-MIC boleh menimbulkan masalah kepada BN dan Muafakat

Read Next

Bangladesh menghantar lebih banyak pelarian Rohingya ke pulau terpencil dan mudah banjir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here