The Malaysia Post

Isu PAS-MIC boleh menimbulkan masalah kepada BN dan Muafakat

Pertengkaran terbuka antara PAS dan MIC mungkin akan merugikan peluang Muafakat Nasional dan Perikatan Nasional dalam kerusi etnik campuran pada pilihan raya umum akan datang, menurut penganalisis politik.

Ketegangan yang semakin meruncing antara kedua-dua sekutu yang sepatutnya meningkat bulan ini kerana keputusan menteri besar parti Islamis Kedah untuk melepaskan cuti negara untuk festival keagamaan Thaipusam.

Walaupun penganalisis mengatakan bahawa perselisihan itu tidak mungkin mempunyai pengaruh besar di kerusi majoriti Melayu di mana parti Islam biasanya bertanding, ia akan mempengaruhi desakan kedua-dua gabungan itu untuk menang dalam pilihan raya ke-15.

“PAS membuat keputusan yang sangat tidak bijaksana (untuk membuang cuti umum), jadi, ya jika termasuk isu khusus ini (di atas isu sebelumnya) ia akan mempengaruhi peluang PAS dalam pilihan raya akan datang,” Profesor geostrategi Universiti Teknologi Malaysia, Azmi Hassan

“Penyokong utama PAS (mungkin) sangat utuh tetapi PAS, sama ada di Perikatan Nasional atau dalam MN, mereka memerlukan sokongan pengundi lain (bukan Melayu) selain daripada penyokong teras,” kata Azmi.

MN adalah piagam politik tidak rasmi antara PAS dan Umno. Walaupun MIC bukan sebahagian daripadanya, ia digabungkan melalui Umno yang tetap menjadi tonggak bekas pakatan pemerintah Barisan Nasional.

Walaupun orang India hanya berjumlah tujuh peratus daripada populasi negara itu, lanskap politik Malaysia yang retak dan pertandingan sengit yang dijangkakan pada pilihan raya ke-15 cenderung menjadikan semua bahagian pengundian penting bagi pemenang akhirnya.

Profesor sains politik Universiti Sains Malaysia (USM) Ahmad Fauzi Abdul Hamid memberitahu Malay Mail bahawa kontroversi di Kedah menunjukkan bahawa PAS yakin akan dapat memperoleh kerusi majoriti Melayu.

Namun, katanya ia dapat mengatasi keseimbangan di kerusi campuran atau di mana parti-parti utama Melayu bertindih.

“Tetapi senario undi berbahasa Melayu ini berlaku hampir sepenuhnya di kawasan bandar,” kata Ahmad Fauzi yang juga tinggal di sarjana dengan Pusat Pengajian Islam Oxford.

Dia juga menyarankan agar kepemimpinan PAS mungkin berusaha menjauhkan diri dari kontroversi Kedah dengan menganggapnya sebagai tindakan bab negeri. Akan tetapi, kemungkinan besar, dia mengatakan penghinaan terbuka yang ditunjukkan PAS terhadap MIC menunjukkan bahawa parti Islam itu tidak merancang untuk menjelajah ke luar negeri Melayu yang telah menjadi bentengnya selama beberapa dekad.

Read Previous

Dilesenkan oleh Suruhanjaya Sekuriti, aplikasi baru Versa dilancarkan

Read Next

Diilhamkan oleh lonjakan GameStop, ‘BursaBets’ memulakan usaha untuk berkongsi saham

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.