The Malaysia Post

Dilesenkan oleh Suruhanjaya Sekuriti, aplikasi baru Versa dilancarkan

Aplikasi mudah alih baru bernama Versa melancarkan platformnya hari ini, yang menawarkan alternatif kepada rakyat Malaysia berbanding simpanan tetap yang membolehkan mereka mengembangkan wang tunai yang tidak digunakan.

Syarikat itu mengatakan ia adalah platform pengurusan tunai digital pertama yang diiktiraf untuk mendapatkan kelulusan dan lesen dari Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Aplikasi ini dilancarkan dengan kerjasama Affin Hwang Asset Management, operasi pengurusan aset kedua terbesar di Malaysia.

Versa mengatakan platformnya membolehkan pengguna melabur dalam dana pasaran wang (MMF) – sejenis dana bersama – dan memperoleh pulangan yang serupa dengan pilihan deposit berisiko rendah yang lain sambil menikmati fleksibiliti akaun simpanan.

“Kami sekarang berada dalam iklim ekonomi di mana rata-rata rakyat Malaysia, terutama generasi muda, lebih memperhatikan keadaan kewangan mereka.

Baca Lagi | 2.8 juta rakyat Malaysia berisiko kehilangan pekerjaan, 2.5 juta lagi mungkin kehilangan pendapatan

“Melangkah ke hadapan, kami berharap platform pengurusan tunai digital Versa dapat meredakan kebimbangan kewangan mereka, dan memperkenalkan alternatif pelaburan yang lebih baik dan praktikal daripada yang tradisional seperti simpanan tetap dan perdagangan,” kata ketua eksekutif Versa Teoh Wei-Xiang dalam satu kenyataan yang mengumumkan pelancaran rasmi hari ini.

Pengarah Urusan Affin Hwang Asset Management, Teng Chee Wai berkata, pendigitalan adalah jalan maju untuk melayani pelanggannya dengan lebih baik dalam iklim kewangan yang mencabar yang ditimbulkan oleh wabak Covid-19.

“Terhadap lingkungan suku bunga rendah, pencarian hasil akan terus menjadi tema berulang bagi para pelabur. Kerjasama kami dengan Versa akan memberikan jalan penyelesaian bagi para pelabur untuk mempelbagaikan pelaburan mereka dan memaksimumkan potensi simpanan tunai mereka dalam portfolio mereka, ”kata Teng dalam pernyataan yang sama mengenai pelancaran Versa.

Menurut Versa, MMF menyediakan kaedah yang lebih dipercayai bagi para pelabur untuk mengembangkan simpanan tunai mereka berbanding dengan akaun simpanan dan simpanan tetap.

Namun, ia mengatakan rata-rata rakyat Malaysia nampaknya tidak menyedari pilihan ini.

Versa mengatakan aplikasinya ditujukan kepada pelabur yang kurang mahir teknologi yang membolehkan akaun dibuat dalam beberapa minit. Ia menambah bahawa antaramuka mesra pengguna dan memungkinkan proses yang lancar dalam menguruskan dana kerana dihubungkan ke setiap bank di Malaysia melalui penyelesaian pembayaran dalam talian FPX yang mudah dan selamat. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai Versa, lawati https://versa.com.my/.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

76ers memberikan Lakers kekalahan jalan pertama musim NBA

Read Next

Isu PAS-MIC boleh menimbulkan masalah kepada BN dan Muafakat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.