The Malaysia Post

2.8 juta rakyat Malaysia berisiko kehilangan pekerjaan, 2.5 juta lagi mungkin kehilangan pendapatan

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini telah melukiskan gambaran suram bagi rakyat Malaysia sekiranya terdapat sekatan penuh terhadap kegiatan ekonomi seperti tahun lalu, yang menunjukkan bahawa 2.8 juta orang mungkin berisiko kehilangan pekerjaan.

Dalam taklimat akhbarnya hari ini, Ismail, yang juga menteri pertahanan, mengatakan bahawa 2.8 juta lebih banyak orang juga akan kehilangan pendapatan mereka sekiranya perintah kawalan pergerakan (MCO) yang ketat seperti tahun 2020 dikenakan untuk mengatasi Covid-19.

“Kumpulan B40 akan kehilangan sekitar RM6.45 bilion sebulan, dengan rata-rata pendapatan isi rumah mereka sebanyak RM2,400,” katanya merujuk pada tahap pendapatan bawah 40 persen.

Ismail mengatakan bahawa menurut laporan Suruhanjaya Syarikat Malaysia, 13.445 syarikat telah ditutup sejak MCO awal pada bulan Mac hingga Oktober tahun lalu.

“Ini bermakna banyak pekerja kehilangan pekerjaan. Ini adalah salah satu kesan yang harus dipertimbangkan oleh pemerintah sebelum membuat keputusan, ”katanya.

Baca Lagi | Penyokong Pakatan kemungkinan enggan mengundi untuk PRU15

Malaysia kini berada di bawah MCO kedua yang lebih santai yang dijuluki MCO 2.0.

Ismail mengatakan, khabar angin di media sosial sejak beberapa hari lalu bahawa pemerintah akan mengenakan lockdown sepenuhnya dari 4 Februari menyebabkan kecemasan dan panik orang ramai.

“Kemarin, ketua pengarah Kesihatan mengisyaratkan bahawa pada 4 Februari, kemungkinan perintah kawalan pergerakan bersyarat (CMCO) akan dilaksanakan lagi. Pengumuman itu disambut dengan pelbagai reaksi dengan ada yang setuju dan ada yang tidak setuju.

“Ada yang mencadangkan agar penguncian total diperkenalkan, sama dengan MCO pertama, dengan menutup semua aktiviti perniagaan dan duduk di rumah. Tetapi ada yang tidak setuju, terutama peniaga mikro yang akan terpengaruh, ”jelas Ismail.

Dia menekankan bahawa setiap keputusan mengenai perkara itu mesti mengambil kira kehidupan dan mata pencarian.

Itu juga berdasarkan saranan Kementerian Kesihatan dan dibincangkan di peringkat Majlis Keselamatan Negara.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah semalam menyatakan harapan agar keadaan Covid-19 Malaysia stabil dalam masa dua minggu, dengan MCO di tempat sekarang.

Dia mengatakan bahawa mencegah turun naik liar adalah mustahak agar MCO berkesan dan akhirnya dapat diatasi.

Dr Noor Hisham mengatakan bahawa berdasarkan model unjuran KKM, perpanjangan MCO hingga 4 Februari seharusnya membolehkan negara itu kembali ke CMCO.

Ketika diminta untuk membenarkan pendekatan yang lebih lunak dengan MCO terbaru, dibandingkan dengan ketika ia dilaksanakan pada bulan Mac tahun lalu, Dr Noor Hisham menjelaskan hal ini disebabkan oleh pemerintah yang belajar dari pendekatan mereka yang lalu terhadap penutupan. Dia mengatakan ini setelah pemerintah menyadari penutupan sepenuhnya seperti MCO pertama “berlebihan”, menunjukkan bagaimana pendekatan yang disasarkan ke daerah dengan infektivitas tinggi diperlukan dan bukannya pendekatan selimut.

Read Previous

Pemuzik Malaysia Haoren mempertahankan penggunaan brownface untuk mempromosikan minuman pemutih kulit

Read Next

Mengenangkan legenda bola keranjang Kobe Bryant satu tahun selepas kemalangan maut

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.