The Malaysia Post

Pemuzik Malaysia Haoren mempertahankan penggunaan brownface untuk mempromosikan minuman pemutih kulit

anak-patung-putih-Haoren

Seorang pemuzik Malaysia mempertahankan penggunaan brownface dalam video muziknya yang mempromosikan produk pemutihan kulit.

Choo Hao Ren, dengan nama panggung Haoren, merilis video muzik White Doll semalam yang menampilkan pelakon Qiu Wen dengan solekan di wajah dan badannya untuk menggelapkan penampilannya.

Dalam video tersebut, Qiu Wen memerankan seorang pelajar yang dibuli oleh gadis lain di sekolah kerana mempunyai kulit yang lebih gelap.

Satu adegan menunjukkan rakan sekelas gadis itu mentertawakannya setelah seorang pekerja kantin bercakap dengannya dalam bahasa Melayu, mungkin cuba menunjukkan bahawa kulitnya yang gelap telah menyebabkan pekerja tersebut tersalah ras.

Baca Lagi | Popstar Katy Perry menyertai Pokémon dalam meraikan ulang tahunnya yang ke-25

Haoren memainkan rakan sekelas lelaki yang menyedari dilema gadis itu dan mula meninggalkan hadiah di mejanya untuk membantunya mendapatkan kulit yang lebih cerah.

Hadiah itu termasuk payung, kardigan, sunblock, susu kedelai, dan sachet minuman yang dimaksudkan untuk memutihkan kulitnya.

Enam puluh hari kemudian, watak Qiu Wen mempunyai kulit yang lebih cerah dan rakan sekelas yang pernah mengejeknya kini berkumpul di sekelilingnya untuk mengagumi penampilan barunya.

Watak Qiu Wen juga memulakan percintaan dengan pengagum misteri yang meninggalkannya hadiah.

Pada masa penulisan, video muzik telah mendapat lebih daripada 176,000 tontonan sejak ia disiarkan di YouTube semalam.

Reaksi terhadap White Doll kebanyakannya positif dan video muziknya hanya mempunyai 460 suka, berbeza dengan 8,100 suka.

Baca Lagi | Facebook keluar secara automatik dengan pengguna iPhone

Beberapa pengguna media sosial telah memanggil Haoren di laman Instagramnya, dengan mengatakan bahawa penggunaan brownface menstigasi orang dengan kulit gelap dan melukis mereka dengan cahaya negatif.

“Tidak berperikemanusiaan gadis berkulit gelap hanya untuk mempromosikan produk pemutih kulit. Bagaimana perasaan gadis-gadis muda ketika melihat ini?

“Bahagian terburuk adalah bahawa sebahagian besar komen positif mengenai perkara ini,” kata pengguna Instagram @nicthebum.

“Ini sangat tidak wajar. Dengan segala hormatnya, sila pertimbangkan semula pada kali berikutnya ada di antara anda yang membuat kandungan seperti ini lagi, ”tulis @hubertceo.

Banyak pengkritik juga membandingkan solek Qiu Wen dengan warna hitam, yang merupakan bentuk solek teater rasis yang digunakan untuk menyalakan orang asal Afrika. Brownface dilihat sebagai varian blackface kerana digunakan untuk meniru orang dari Amerika Latin, Asia Selatan, atau Asia Tenggara.

Read Previous

Penyokong Pakatan kemungkinan enggan mengundi untuk PRU15

Read Next

2.8 juta rakyat Malaysia berisiko kehilangan pekerjaan, 2.5 juta lagi mungkin kehilangan pendapatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here