The Malaysia Post

Lirik tulisan tangan David Bowie ‘Starman’ dijual dengan harga lebih £200,000

Lirik asal tulisan tangan David Bowie untuk pop klasik Starman, sebahagian daripada album yang melonjakkan dia menjadi bintang antarabangsa, semalam dijual di lelongan di Britain pada harga £203,500 (RM1 juta).

Dikeluarkan sebagai single pada tahun 1972, lagu tentang seorang Starman yang “ingin datang dan bertemu kami tetapi dia fikir dia akan meledakkan fikiran kami” dipaparkan pada album konsep Ziggy Stardust.

Lirik tulisan tangan itu dijual lima kali ganda daripada anggaran £40,000.

Pembida yang menang ialah Olivier Varenne, pengarah pemerolehan dan pakatan serta koleksi di Muzium Seni Lama dan Baru di Tasmania, bagi pihak pengumpul persendirian.

“Kami mempunyai minat yang hampir tidak pernah berlaku sebelum ini dari seluruh dunia untuk memorabilia bersejarah ini,” kata Paul Fairweather dari Omega Auctions.

“Kami sangat gembira dengan harga yang luar biasa yang dicapai dan pasti liriknya akan dihargai dan dihargai oleh pembida yang menang.”

Lirik tersebut sebelum ini dipamerkan sebagai sebahagian daripada koleksi David Bowie Is V&A Museum. Mereka telah dimiliki oleh orang yang sama sejak tahun 1980-an.

Halaman A4 menampilkan pindaan dan pengeditan tulisan tangan oleh Bowie, termasuk kesilapan dan penambahan ejaan yang diperbetulkan.

Lirik itu dijual sebagai sebahagian daripada jualan David Bowie dan glam rock semalam.

Pada 2019, demo pertama nyanyian Bowie Starman dijual pada harga £51,000 selepas mengumpul habuk di loteng selama hampir lima dekad.

Bowie kedengaran memberitahu pemain gitarnya Mick Ronson, yang meninggal dunia pada 1993, bahawa dia belum selesai menyanyikan lagu itu apabila dia cuba menamatkan demo.

Penyanyi kelahiran David Jones itu meninggal dunia pada usia 69 tahun di New York pada 2016.

Read Previous

Sepanyol menyaingi Portugal ke perlawanan akhir Liga Negara-Negara apabila Czech tersingkir

Read Next

PM Lee menghadiri pengebumian negeri bekas PM Jepun Shinzo Abe

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.