The Malaysia Post

PM Lee menghadiri pengebumian negeri bekas PM Jepun Shinzo Abe

Perdana Menteri Lee Hsien Loong menghadiri upacara pengebumian negeri bekas perdana menteri Jepun Shinzo Abe di Tokyo semalam (27 September).

Dalam catatan Facebook semalam, Lee menyifatkan Abe sebagai “kawan rapat Singapura” yang “bekerja keras untuk mengekalkan hubungan rapat antara negara kita”.

Lee menambah bahawa dia juga menyampaikan ucapan takziah kepada Puan Akie Abe, balu kepada bekas perdana menteri.

“Dalam masa kesedihan ini, kami mengingatinya dengan meneruskan kerja baik itu,” tulis Lee dalam catatan itu.

Abe, yang berkhidmat sebagai perdana menteri dari 2006 hingga 2007 dan sekali lagi dari 2012 hingga 2020, meninggal dunia di hospital selepas ditembak ketika dia memberi ucapan untuk acara kempen politik di sebuah jalan di bandar Nara pada 8 Julai.

Dia berumur 67 tahun.

Kira-kira 4,300 orang, termasuk pemimpin dunia seperti Naib Presiden Amerika Syarikat Kamala Harris dan Perdana Menteri India Narendra Modi, menghadiri pengebumian negara di arena Budokan di tengah Tokyo dengan kawalan ketat.

Beribu-ribu pelayat telah meletakkan bunga, rancangan televisyen, di tempat-tempat yang ditetapkan berhampiran tempat itu dari awal pagi untuk memberi penghormatan terakhir, dengan lebih ramai menunggu dalam barisan selama tiga jam.

Lee ditemani isterinya Ho Ching untuk majlis itu.

Semalam, Lee juga bertemu dengan rakan sejawatannya dari Jepun, Fumio Kishida.

Ini adalah pertemuan ketiga yang mereka lakukan dalam tempoh lima bulan, kata Kementerian Luar Negeri Singapura (MFA) dalam satu kenyataan.

Semasa pertemuan itu, kedua-dua perdana menteri mengesahkan “hubungan erat dan lama” antara kedua-dua negara dan membincangkan kerjasama sedia ada dalam bidang pendigitalan, kemampanan, tenaga dan perdagangan pelbagai hala.

MFA menambah bahawa kedua-dua pemimpin juga mengadakan “perbincangan yang bermanfaat” mengenai perkembangan serantau dan global.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Lirik tulisan tangan David Bowie ‘Starman’ dijual dengan harga lebih £200,000

Read Next

Keputusan referendum ‘sham’ Ukraine menunjukkan pengilhakan Rusia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.