The Malaysia Post

Keputusan referendum ‘sham’ Ukraine menunjukkan pengilhakan Rusia

Pegawai-pegawai yang dilantik oleh Rusia di empat wilayah yang diduduki di Ukraine melaporkan majoriti besar undian menyokong menyertai Rusia ketika Amerika Syarikat merancang resolusi PBB yang mengecam referendum sebagai penipuan dan Moscow kekal menentang.

Eropah sedang menyiasat apa yang dikatakan oleh Jerman, Sweden dan Denmark semalam sebagai serangan yang menyebabkan kebocoran besar dari dua saluran paip tenaga Rusia. Tetapi masih jauh dari jelas siapa yang mungkin berada di sebalik kebocoran itu.

Undian yang diatur secara tergesa-gesa berlaku selama lima hari di wilayah timur Donetsk dan Luhansk dan di Zaporizhzhia dan Kherson di selatan yang bersama-sama membentuk kira-kira 15 peratus wilayah Ukraine.

Jumlah undian daripada keputusan separa semalam adalah antara 87 peratus hingga 98.5 peratus memihak untuk menyertai Rusia, menurut pegawai yang dilantik oleh Rusia dan media Rusia. Ketua dewan tinggi parlimen Rusia berkata, dewan itu mungkin mempertimbangkan penggabungan empat wilayah itu ke dalam Rusia pada 4 Oktober.

Di dalam wilayah yang diduduki, pegawai yang dipasang Rusia membawa peti undi dari rumah ke rumah dalam apa yang dikatakan oleh Ukraine dan Barat sebagai tindakan paksaan yang tidak sah untuk mewujudkan alasan undang-undang bagi Rusia untuk menggabungkan empat wilayah itu.

“Laluan di wilayah yang diduduki ini tidak boleh dipanggil tiruan referendum,” kata Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky dalam ucapan videonya semalam.

Amerika Syarikat mengumumkan ia akan memperkenalkan resolusi di Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang menyeru negara anggota supaya tidak mengiktiraf sebarang perubahan ke atas Ukraine dan juga mewajibkan Rusia menarik balik tenteranya, kata utusan Linda Thomas-Greenfield.

“Referendum palsu Rusia, jika diterima, akan membuka kotak pandora yang tidak boleh kita tutup,” katanya pada mesyuarat majlis.

Rusia mempunyai keupayaan untuk memveto resolusi dalam Majlis Keselamatan, tetapi Thomas-Greenfield berkata ia akan mendorong Washington untuk membawa isu itu ke Perhimpunan Agung PBB.

“Mana-mana referenda yang diadakan di bawah syarat-syarat ini, pada laras pistol, tidak boleh jauh daripada bebas atau adil,” kata Timbalan Duta Besar Britain untuk PBB James Kariuki.

Duta Rusia ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Vassily Nebenzia, tidak langsung menangani resolusi itu tetapi memberitahu mesyuarat itu bahawa pungutan suara dijalankan secara telus dan menegakkan norma pilihan raya.

“Proses ini akan berterusan jika Kyiv tidak mengiktiraf kesilapannya dan kesilapan strategiknya dan tidak mula dipandu oleh kepentingan rakyatnya sendiri dan tidak secara membabi buta melaksanakan kehendak orang-orang yang memainkannya,” katanya berkata.

Pedang nuklear

Jika Rusia menggabungkan empat wilayah Ukraine, Presiden Rusia Vladimir Putin kemudiannya boleh menggambarkan sebarang percubaan Ukraine untuk menawan semula mereka sebagai serangan ke atas Rusia sendiri. Dia berkata minggu lalu dia sanggup menggunakan senjata nuklear untuk mempertahankan “integriti wilayah” Rusia, dan sekutu Putin Dmitry Medvedev, timbalan pengerusi Majlis Keselamatan Rusia, mengeluarkan amaran nuklear baharu pada hari Selasa kepada Ukraine dan Barat.

Tetapi Mykhailo Podolyak, seorang penasihat kepada Zelensky, memberitahu Reuters bahawa Kyiv tidak akan dipengaruhi oleh ancaman nuklear atau oleh undi pengilhakan, dan akan meneruskan rancangan untuk merebut semula semua wilayah yang diduduki oleh tentera Rusia yang menyerang.

Diplomat berkata serangan senjata nuklear itu adalah percubaan Moscow untuk menakut-nakutkan Barat supaya mengurangkan sokongannya terhadap Kyiv.

Buat pertama kali Medvedev meramalkan bahawa pakatan tentera Nato tidak akan secara langsung memasuki perang Ukraine walaupun Moscow menyerang Ukraine dengan senjata nuklear.

Putin berkata di TV kerajaan undian itu direka untuk melindungi orang ramai daripada apa yang dipanggilnya sebagai penganiayaan terhadap etnik Rusia dan penutur Rusia oleh Ukraine, sesuatu yang dinafikan Kyiv.

“Menyelamatkan orang di semua wilayah di mana referendum ini diadakan adalah … tumpuan perhatian seluruh masyarakat dan negara kita,” kata Putin.

Beliau sebelum ini berbincang dengan pegawai mengenai mobilisasi petani untuk berperang di Ukraine, langkah terbaru dalam kempen yang diumumkan minggu lalu untuk menyokong apa yang Moscow panggil “operasi ketenteraan khas” selepas medan perang bulan ini terbalik.

Pemacuan mobilisasi telah menghantar ribuan rakyat Rusia bergegas menyeberangi sempadan Rusia ke negara jiran.

Hampir 66,000 rakyat Rusia memasuki Kesatuan Eropah, kebanyakannya melalui Finland dan Estonia, antara 19 dan 25 September, peningkatan 30 peratus daripada minggu sebelumnya, kata agensi sempadan blok itu Frontex.

Podolyak berkata, rakyat Ukraine yang telah membantu Rusia mengatur referendum pengilhakan akan menghadapi tuduhan pengkhianatan dan sekurang-kurangnya lima tahun penjara. Rakyat Ukraine yang terpaksa mengundi tidak akan dihukum.

Donetsk adalah keutamaan

Tiada satu pun daripada empat wilayah itu berada di bawah kawalan Moscow sepenuhnya dan telah berlaku pertempuran di seluruh barisan hadapan, dengan tentera Ukraine melaporkan lebih banyak kemajuan sejak mereka menumpaskan tentera Rusia di wilayah kelima, Kharkiv, awal bulan ini.

Pertempuran berlaku di pelbagai bahagian di Ukraine semalam.

Zelenskiy berkata wilayah Donetsk di timur kekal sebagai keutamaan strategik utama negaranya – dan Rusia, dengan pertempuran “terutamanya teruk” melanda beberapa bandar.

Kakitangan am tentera Ukraine berkata lewat semalam bahawa tembakan Rusia melanda tujuh bandar di Donetsk termasuk Bakhmut, sasaran Rusia seterusnya dalam kemaraan perlahan melalui wilayah itu, dan Soledar. Pekan dan kampung di sekitar pusat arang batu Avdiivka juga menjadi sasaran.

Tentera berkata 20 bandar di wilayah Zaporizhzhia di selatan-tengah Ukraine dan 35 pekan serta kampung di wilayah Kherson di selatan telah dilanda.

Reuters tidak dapat segera mengesahkan laporan medan perang.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

PM Lee menghadiri pengebumian negeri bekas PM Jepun Shinzo Abe

Read Next

Taufan Noru mendarat di Vietnam

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.