The Malaysia Post

Taufan Noru mendarat di Vietnam

Taufan Noru melanda pantai tengah Vietnam awal hari ini, kata peramal negara, membawa angin kencang dan hujan lebat ketika ratusan ribu orang berlindung di tempat perlindungan.

Di Danang, bandar ketiga terbesar di Vietnam, bangunan tinggi bergegar dalam tiupan kuat yang menumbangkan pokok dan merobek bumbung rumah di seluruh wilayah tengah. Terputus bekalan elektrik berskala besar telah dilaporkan.

“Kedudukan pusat taufan pada 4.00 pagi (2100 GMT Selasa) pada 28 September adalah antara Danang dan Quang Nam,” kata Pusat Ramalan Hidrometeorologi Kebangsaan, sambil menambah kelajuan angin adalah antara 103 dan 117 kilometer (64-72 batu) setiap jam.

Lebih 200,000 orang di Vietnam telah berlindung di tempat perlindungan semalaman, selepas peramal meramalkan ribut itu akan menjadi salah satu yang terbesar melanda negara Asia Tenggara itu.

Kelajuan angin lebih perlahan daripada yang dikhuatiri pada awalnya, tetapi peramal berkata hujan lebat akan berterusan sehingga hari dan memberi amaran tentang tanah runtuh dan banjir yang serius.

Kementerian pertahanan telah menggerakkan sekitar 40,000 askar dan 200,000 anggota militia, dilengkapi dengan kenderaan berperisai dan bot sebagai persediaan untuk operasi menyelamat dan bantuan, kata media kerajaan.

Hampir separuh daripada lapangan terbang Vietnam telah ditutup, sekolah dan pejabat di beberapa wilayah tengah – termasuk di Danang – ditutup dan penduduk bergegas untuk mendapatkan rumah mereka pada Selasa.

Bahagian tengah lebuh raya yang menghubungkan Hanoi di utara dengan hab komersial Ho Chi Minh City di selatan juga telah ditutup.

Itu berlaku selepas Taufan Super Noru melanda Filipina awal minggu ini, mengorbankan enam orang.

Pihak berkuasa berkata lewat Selasa mereka telah memindahkan hampir 260,000 orang dari rumah mereka, termasuk di bandar pelancongan popular Hoi An, di mana penduduk dibawa ke sebuah sekolah rendah.

“Saya mahu pergi. Rumah saya tidak begitu kukuh. Saya khuatir bumbungnya mungkin diterbangkan apabila taufan melanda,” kata Huynh Mua kepada AFP, sambil memegang beg plastik berisi pakaian, selimut dan beberapa peket mi segera.

Tiga ratus rumah di wilayah pesisir pantai Quang Tri atapnya diterbangkan lewat semalam apabila angin mula bertambah laju. Di Hue berdekatan, pokok-pokok tumbang ke tanah. Di Danang semua kedai dan hotel ditutup, manakala penduduk dilarang keluar di jalanan.

Noru melanda pulau Luzon Filipina pada hari Ahad dan Isnin, menumbangkan pokok, memadamkan bekalan elektrik dan membanjiri masyarakat rendah.

Lima anggota penyelamat terbunuh selepas dihantar membantu penduduk banjir, manakala seorang lagi maut selepas ditimpa tanah runtuh. Pegawai menganggarkan kira-kira AS$2.4 juta (RM11.06 juta) nilai tanaman rosak.

Read Previous

Keputusan referendum ‘sham’ Ukraine menunjukkan pengilhakan Rusia

Read Next

Kementerian Kesihatan menggugurkan keperluan topeng pada pesawat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.