The Malaysia Post

Kementerian Kesihatan menggugurkan keperluan topeng pada pesawat

Topeng Muka Pilihan

Malaysia telah menjadikan topeng muka sebagai pilihan di dalam pesawat berkuat kuasa serta-merta, Kementerian Kesihatan mengumumkan hari ini.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata, bagaimanapun, topeng muka tetap digalakkan bagi mereka yang mempunyai simptom Covid-19 serta kumpulan berisiko tinggi seperti warga emas dan mereka yang mempunyai penyakit bersamaan.

“Berdasarkan penilaian situasi semasa Covid-19 dan mengambil kira keperluan terkini, Kementerian Kesihatan ingin mengumumkan bahawa pemakaian topeng muka tidak lagi diwajibkan ketika menaiki kapal terbang,” katanya dalam satu kenyataan.

Sebab Perubahan dalam Pelaksanaan Topeng Muka

Khairy berkata Kementerian Kesihatan melakukan penilaian risiko keadaan biasa di dalam pesawat, seperti tahap pengudaraan, penggunaan penapis penyerapan zarah (HEPA) berkecekapan tinggi, susunan tempat duduk menghadap ke hadapan dan pembasmian kuman kabin biasa.

Kelonggaran itu juga selaras dengan saranan kesihatan di Kesatuan Eropah, United Kingdom, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Singapura, katanya.

Bagaimanapun, Khairy mengeluarkan peringatan bahawa keperluan itu hanya digugurkan di Malaysia dan penggunaan topeng muka dalam penerbangan keluar masih tertakluk kepada keperluan negara destinasi.

Awal bulan ini, Khairy telah mengumumkan penutupan muka di dalam rumah tidak lagi diwajibkan, tetapi tertakluk kepada budi bicara pemilik premis individu.

Bagaimanapun, topeng tetap diwajibkan pada pengangkutan awam dan di semua kemudahan penjagaan kesihatan.

Baca Lagi| Taufan Noru mendarat di Vietnam

Baca Lagi| Keputusan referendum ‘sham’ Ukraine menunjukkan pengilhakan Rusia

Read Previous

Taufan Noru mendarat di Vietnam

Read Next

Charles Santiago menolak laporan yang mendakwa dia tidak akan mempertahankan kerusi Klang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.