The Malaysia Post

Penyokong Pakatan kemungkinan enggan mengundi untuk PRU15

Banyak pengundi, yang kecewa dengan ahli politik dan parti politik setelah kekacauan selama hampir setahun dalam politik Malaysia, mungkin memilih untuk tidak memberikan suara dalam pilihan raya umum ke-15 (PRU15) yang akan datang, kata penganalisis politik.

Oh Ei Sun, rakan kanan di Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura, mengatakan bahawa pengundi progresif yang menyokong blok pembangkang Pakatan Harapan (PH) pada pilihan raya umum (PRU14) yang lalu akan menjadi pilihan yang paling besar – setelah melihat kejatuhan pemerintahan PH tahun lalu yang dicetuskan oleh apa yang sekarang dikenali sebagai “Sheraton Move.”

Dia, bersama beberapa pakar lain, mengatakan bahawa jumlah pengundi yang lebih kecil kemungkinan besar akan menyokong Umno dan PAS yang masih mempunyai pangkalan penyokong yang kuat.

“Saya rasa PAS dan Umno masih banyak mempengaruhi penyokong mereka di luar bandar, tua dan muda, dan dengan demikian dapat menggerakkan mereka dengan lebih berkesan untuk keluar mengundi berbeza dengan PH yang telah dituduh oleh penyokong progresif mereka tidak melakukan cukup mempromosikan penyebab progresif, ”katanya.

Profesor Madya Universiti Malaya, Awang Azman Awang Pawi bersetuju dengan Oh, dengan mengatakan bahawa penyokong PH tidak senang dengan Tun Dr Mahathir Mohamad setelah dia meletak jawatan sebagai perdana menteri tahun lalu tanpa berunding dengan gabungan itu.

Dia menambah bahawa keengganan Mahathir untuk menyerahkan kuasa kepada presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim seperti yang dijanjikan juga meninggalkan rasa tidak sedap di mulut mereka yang memilih PH dengan harapan bahawa Anwar akan diberi jawatan itu akhirnya.

Pentadbiran semasa di bawah Perikatan Nasional (PN) juga tidak digemari oleh pengundi, tambah Awang Azman

Baca Lagi | Teresa Kok mendesak MIC, MCA untuk memboikot PAS

“Ada masalah di mana moratorium pinjaman tidak diperpanjang dan mengeluarkan dana dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja sukar. Pemerintah juga dilihat gagal mengendalikan Covid-19 sehingga jumlahnya melebihi jumlah di China, ”jelasnya.

Namun, Awang mengatakan bahawa tidak semua orang di PN akan dihukum sama.

Dia menunjukkan bahawa Bersatu terdiri dari banyak orang yang “melompat-lompat” dari Umno dan PKR, menjadikan mereka tidak popular.

“Umno, sebaliknya, setelah banyak melompat (ke pihak lain), telah dibersihkan dari dalam. Ini telah menjadikan mereka lebih kuat, ”katanya.

Awang terus mengatakan bahawa penyokong PAS boleh pergi dengan cara yang sama sekiranya diadakan pilihan raya.

“Apabila isu seperti Akta 355 (Akta Mahkamah Syariah 1965, atau RUU 355 dalam bahasa Melayu) dan tindakan anti perjudian yang diperjuangkan sebelumnya tidak lagi disuarakan, banyak yang berhenti menyokong PAS.

“Tetapi PAS adalah parti yang mempunyai banyak anggota yang setia kepada pemimpin mereka walaupun parti itu tidak berjaya.”

Wong Chin Huat dari Sunway University, seorang saintis politik, mengatakan bahawa sukar bagi orang untuk bersemangat untuk pilihan raya umum setelah 11 bulan “pemesinan yang sengit.”

“Sekiranya ahli politik bersaing untuk mendapatkan kuasa tanpa menawarkan dasar alternatif, banyak pengundi akan kecewa,” kata Wong.

“Semakin banyak orang memilih untuk tidak memilih, semakin kuat orang yang memilih berbanding yang lain.”

Awal bulan ini, spekulasi muncul bahawa PRU15 akan diadakan akhir tahun ini, setelah presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin kehilangan sokongan majoriti di Parlimen. Namun, keadaan darurat telah diisytiharkan di negara ini – kononnya sebagai tindak balas terhadap pandemi Covid-19 – meninggalkan kemungkinan pemilihan umum secara limbo.

Read Previous

Liga Perdana: Chelsea memecat Frank Lampard

Read Next

Pemuzik Malaysia Haoren mempertahankan penggunaan brownface untuk mempromosikan minuman pemutih kulit

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.