The Malaysia Post

Teresa Kok mendesak MIC, MCA untuk memboikot PAS

Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok hari ini mengatakan bahawa pemimpin MIC dan MCA harus mempertimbangkan untuk melancarkan ‘Kempen Boikot PAS’ di seluruh negara kerana tidak peka terhadap agama dan intoleransi penganut agama lain berikutan keputusan Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor untuk membatalkan cuti umum Thaipusam di negeri ini.

“Oleh kerana MB PAS ini telah menunjukkan penghinaan terhadap perayaan orang bukan Islam dan secara terbuka mendakwa bahawa partinya tidak memerlukan undi India, sudah tiba masanya para pemimpin MIC memberi pengajaran kepada PAS dengan memulakan kempen di seluruh negara untuk memboikot PAS sekarang , untuk membuka jalan untuk mendorong lebih banyak rakyat Malaysia yang cintakan keamanan untuk memboikot PAS pada pilihan raya akan datang, ”katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kok juga mendesak dua komponen Barisan Nasional (BN) untuk menuntut agar keputusan itu dibatalkan.

Timbalan Setiausaha Agung DAP juga menegaskan bahawa para pemimpin Perikatan Nasional (PN) lain yang terus memperingatkan kenyataan “perkauman” Sanusi boleh dianggap menyokongnya.

Baca Lagi | Trending kini pengurus Caltex Melaka membantu orang yang memerlukan di Melaka

“Sudah waktunya bagi semua parti komponen PN, terutama dari Sabah dan Sarawak untuk menyuarakan bantahan mereka terhadap pengumuman memecahbelahkan dan diskriminasi pemerintah pimpinan PAS di Kedah, kerana jika kerajaan pimpinan PAS dapat menerapkan kebijakan diskriminasi seperti itu di Kedah, ia juga akan mendorong dasar diskriminasi yang lain di negeri-negeri lain juga.

“Sudah tiba masanya untuk semua komponen komponen dalam PN mengambil sikap dalam isu ini,” katanya.

Pengumuman Sanusi pada hari Rabu membatalkan Thaipusam, yang jatuh pada 28 Januari, di negeri itu menyaksikannya menarik perhatian beberapa pihak, termasuk timbalan presiden MIC dan Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M. Saravanan yang menyebutnya sebagai keputusan rabun.

Sebagai tindak balas, Sanusi mengatakan keputusan itu tidak bertujuan untuk menafikan hak penganut agama Hindu, sambil menambahkan bahawa mereka masih boleh merayakan atau memperingati hari cuti selagi prosedur operasi standard yang betul telah dilaksanakan.

Kerajaan Melaka telah membenarkan penjawat awam Hindu di negeri ini mengambil cuti tanpa catatan pada hari Khamis untuk meraikan Thaipusam.

Setiausaha Hal Ehwal Masyarakat Ketua Menteri Melaka, Datuk MS Mahadevan, berkata percutian istimewa ini telah diluluskan pada mesyuarat exco kerajaan negeri baru-baru ini.

“Kira-kira 100 penjawat awam agama Hindu termasuk mereka yang bertugas di pihak berkuasa tempatan akan diberi cuti tanpa rekod untuk membolehkan mereka melakukan upacara keagamaan terutama solat pada hari itu,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini. Melaka adalah antara negeri yang tidak memperingati cuti umum untuk Thaipusam. Negeri-negeri lain adalah Pahang, Terengganu, Kelantan, Perlis, Kedah, Sabah, Sarawak dan Labuan.

Read Previous

Facebook keluar secara automatik dengan pengguna iPhone

Read Next

Liga Perdana: Chelsea memecat Frank Lampard

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.