The Malaysia Post

BN Masih Memutuskan Kerjasama untuk Pilihan Raya Negeri, kata Timbalan Pengerusi

Kerjasama Politik

Barisan Nasional (BN) masih belum memutuskan kerjasama politik dengan mana-mana parti untuk menghadapi enam pilihan raya negeri akan datang.

Timbalan Pengerusinya Datuk Seri Mohamad Hasan berkata BN masih dalam peringkat perancangan dan melihat strategi terbaik untuk pilihan raya.

“Kita akan sediakan jentera kita dahulu. Saya tidak dapat menjangka strategi untuk menghadapi pilihan raya dan dengan siapa kita mahu bekerjasama. Apatah lagi pembahagian kerusi, banyak perkara (untuk diteliti),” katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis graduasi Sekolah Menengah Kebangsaan Puteri hari ini.

Six states ― Selangor, Penang, Negeri Sembilan, Kedah, Kelantan and Terengganu ― have to hold their state elections this year.

Baca Lagi | Muzium Membawa Artis Wanita Tua Keluar dari Bayang-bayang

Baca Lagi | Rafizi Berkata Mekanisme Subsidi Sasaran Akan Memperbaiki Kedudukan Fiskal Malaysia

Kesinambungan Undian Negeri

Mohamad yang juga pengarah Pilihan Raya BN tidak menolak kemungkinan kerjasama di peringkat kerajaan pusat termasuk Pakatan Harapan (PH) akan diteruskan pada pilihan raya negeri.

“Kemungkinan besar. Dalam keadaan begini, tidak banyak pilihan dan (BN) mesti pilih yang terbaik,” katanya.

Dalam pada itu, Mohamad berkata BN juga telah menubuhkan jawatankuasa kecil untuk menjalankan bedah siasat susulan kekalahannya pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Keputusan bedah siasat termasuk jumlah undi yang diperoleh di pusat daerah mengundi (PDM) seluruh negara akan dijadikan rujukan dalam menghadapi pilihan raya negeri.

“Kami mahu melihat isu dan masalah sebelum masuk ke dalam strategi pilihan raya kami. Kita tidak boleh nafikan apa yang telah berlaku kerana (prestasi) PRU15 adalah yang paling teruk dalam sejarah BN,” katanya.

Read Previous

Rafizi Berkata Mekanisme Subsidi Sasaran Akan Memperbaiki Kedudukan Fiskal Malaysia

Read Next

Indonesia Masters: Satu Lagi Keluar Awal untuk Zii Jia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.